Megemlékeztek Békéscsabán az 1848/49-es forradalom és szabadságharcról

Fotó: Körös Hírcentrum

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata a hagyományoknak megfelelően a mai napon is megemlékezett az 1848/49-es forradalom és szabadságharcról.

hirdetés

A városi ünnepi programok a Deák utcai református templomban tartott ökumenikus istentisztelettel kezdődtek. Ezt követően a Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar térzenéje várta az oda látogató közönséget, majd a város és megye vezetősége, hon- és rendvédelmi szervek, pártok és civil szervezetek helyezik el koszorúikat Kossuth Lajos szobránál.

hirdetés

A központi ünnepség következő mozzanata a díszmenet volt, melyben közreműködött Békéscsaba valamennyi néptáncműhelye, a Balassi Táncegyüttes és a Hétpróbás Néptánciskola növendékei, a Csaba Nemzetiségi Táncegyüttes és a Tabán Táncegyüttes.

Békéscsabán rég nem látott mennyiségű honvéd foglalta el a Szent István teret. A felvonulók között találkozhattunk a Békés megyei Károlyi-huszár és Honvéd Hagyományőrző és Kulturális Egyesület tagjaival, a Szegedi III. Honvédszázlóalj és a Nagykátai Honvédtüzér Hagyományőrző csapattal, valamint Kentaur Lovas Egylet huszáraival, a Körösök Völgye Vitézi Bandériummal és a Magyar Szablyavívó Iskola Békéscsabai Tagiskolájának diákjaival.

A program az országzászló felvonásával és katonai tiszteletadással folytatódott, amely után Szarvas Péter polgármester mondja el ünnepi gondolatait, majd adta át a „Békéscsabai Életműdíj” elismerést Túriné Kovács Márta osztályvezető és a „Békéscsabáért” kitüntetést Bojczán István színházi műszaki csoportvezető részére. Ezt követően a Békéscsabai Jókai Színház művészei léptek színpadra „Bátrak büszke népe” című műsorukkal, melynek gerincét idén Petőfi Sándor és József Attila versei adták, zenei betétekkel színesítve az összeállítást.

A Városháza előtt tartott ünnepi beszédében Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere elmondta, bátor harcosainkra emlékezünk, akik Magyarország teljes körű függetlenségéért harcoltak. A korszak kiemelkedő közéleti személyei voltak ők. Tábornokok, honvédek, egyszerű változtatni képes civilek, felelős dolgozni és építeni akaró emberek. Nekik a nemzet, az ország, Békéscsaba sorsa volt a fontos, ahogy most nekünk is.

Szarvas Péter Jókai Mórt is idézte: Kell hogy történjenek olyan csodák, amiket tíz nemzedék megemlegessen! Példákat kell adni ennek a nemzetnek, amik a szíveket megerősíték. / Fotó: Körös Hírcentrum

„Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseinek a kitartása, a haza szeretete és a bátorság adja nekünk azt az erőt, ami kell az előttünk álló kihívások leküzdéséhez. Szívvel lélekkel teli tettrekészségünk ma azt üzeni nekünk, hogy mindent meg kell tennünk azért, hogy városunkban, szűkebb környezetünkben apáink útmutatása, gondolkodása segítségével szorgalmasan tovább építsük mindazt, amit ők gondosan elkezdtek.

Legyünk büszkék bátor őseinkre. Becsüljük és tiszteljük a forradalom eredményeit. Emlékezzünk méltósággal mindazokra, akik bátran kiálltak a szabadság mellett Békéscsabán is. Emlékezzünk közös sikereinkre, amelyeket sok munkával már elértünk. Tartsuk szem előtt azokat a céljainkat, amelyekért még sokat kell dolgoznunk szorgalommal, alázattal. (Ezzel a gondolatával utalhatott Szarvas Péter az idei év önkormányzati választására, az újraindulására, mivel akkor fő szlogenjeként ismertük meg a „gondos, szorgalmas, alázatos polgármester leszek” gondolatsort – a szerk.)

A közös célok, a közös munka a közös sikerek viszik előre az országot és Békéscsaba városát is. Ezt hagyták örökül ránk ’48-as hőseink – zárta gondolatait a polgármester.

Képgaléria:

hirdetés

Szóljon hozzá!

31 + = 33