Szarvas Péter: Elsődleges fontosságú, hogy nyugodtan, békében és függetlenül éljünk

Szarvas Péter Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere / Fotó: Körös Hírcentrum

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharcról tartott megemlékezést követően, Békéscsaba polgármesterével, Szarvas Péterrel beszélgettünk.

hirdetés

Polgármester úr elmondta, a magyar történelem több mint 1100 éves periódusában többször volt olyan időszak, amikor a magyar nép ki tudta nyilvánítani haza szeretetét, szabadság szeretetét és többször is idegen elnyomók elleni harcban állt helyt az ország. Ilyen volt az 1848-49-es forradalom és szabadságharc is.

hirdetés

„Ha megnézzük a Március 15-i események talán legfontosabbikát a 12 pontot, amit közhírré tettek, akkor abból például a sajtószabadság iránti igényt, a sajtószabadság megvalósítására vonatkozó célokat, azt gondolom minden korszakban kitűzhetjük magunk elé célként. Hiszen nagyon fontos, hogy az adott korban élők az akkori generációk, mindig szabadon tudjanak tájékozódni a világ, Magyarország, vagy akár Békéscsaba dolgairól.

Ez egy örök emberi igény. Minden korban érvényes igény és legmarkánsabban az elmúlt 1100 évben az 1848-as márciusi ifjak fogalmazták ezt meg. Természetesen az ország függetlensége és az ez iránti igény is folyamatosan megvan minden magyar emberben és azt gondolom, hogy ez nagyon fontos és nagyon érvényes üzenete a 48-as ifjaknak. Ma, 2019-ben Magyarországon figyelnünk kell arra hogy az Európai Unióhoz tartozva ez a függetlenség megmaradjon. A magyar politikusok, a magyar döntéshozók folyamatosan olyan irányban gondolkozzanak, dolgozzanak, intézkedéseket hozzanak, amely a magyar függetlenség fenntartásának irányába hatnak.

Azt gondolom, itt Békéscsabán is az elsődleges fontosságú, hogy nyugodtan, békében és függetlenül éljünk.

A mai megemlékezés kapcsán polgármester úr elmondta, örül annak, hogy az ünnepségre nem csak a rendvédelmi szervek, a pártok és az állami igazgatási szervek jöttek el koszorúzni, hanem családok és civil szervezetek is. Például örömmel látta, hogy a Hajrá Békéscsaba Egyesület is képviseltette magát a koszorúzáson.

„A fiatalok számára ez az ünnep az, amikor leginkább el tudjuk ültetni a szívükben, lelkükben a nemzeti trikolór használatát, hiszen március 15-én használjuk leginkább nemzeti színeinket. Bízom abban, hogy minden ilyen ünnepen erősíteni tudjuk a legfiatalabb generációban is az összetartozás érzését.”

Beszélgetésünk végén Szarvas Péter a „Békéscsabai Életműdíj” díjazottjairól mondott néhány szót.

„Túriné Kovács Márta osztályvezető asszony nagyon fontos feladatokat látott el Békéscsabán évtizedeken keresztül és bármerre is jártam, az ő neve ha szóba került, csakis pozitív összefüggésben. A kivételes intelligenciájával nagyon jól tudta szolgálni Békéscsaba kulturális életét. Intézményeink, civil szervezeteink is mindig a legmagasztosabb jelzőkkel illeték osztályvezető asszony munkáját. Én több mint négy évet dolgoztam vele együtt a városházán, kivételesen jó munka kapcsolatunk volt. Természetesen támogattam az ő elismerését.

Bojczán István több mint 40 éve a Jókai Színház műszaki csoport vezetője. Ez a felelősségteljes munka, amit ő végez, messzemenően elismerés után kiáltott és örülök annak, hogy Bottyán István (Bojci), idén 2019-ben megkapta a Békéscsabáért elismerést és kívánom neki is és Túriné Kovács Mártának, hogy változatlan hévvel és aktivitással szolgálják Békéscsaba kulturális életét” – zárta gondolatait a polgármester.

hirdetés

Szóljon hozzá!

− 2 = 4