Békés városában is megemlékeztek a 171 évvel ezelőtt történtekről

szabadságharc Fotó: Körös Hírcentrum

Békésen az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 171. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen Kálmán Tibor alpolgármester tartott ünnepi beszédet.

„Kokárda; Nemzeti Dal; Táncsics Mihály; Pilvax Kávéház; Petőfi Sándor; Landerer nyomdája; 12 pont; márciusi ifjak; Nemzeti Múzeum; Szabadság. Ezeknek a fogalmakká vált szavakról minden magyar embernek ugyanaz jut az eszébe, az egyik legnagyobb nemzeti ünnepünk, az 1848. március 15-i forradalom és az azt követő szabadságharc.” – kezdte beszédét Kálmán Tibor alpolgármester, a 171 évvel ezelőtti eseményekre visszatekintve.

Hozzátette, hogy ezen a napon megemlékezünk mindazokról, akik életüket és vérüket adták a küzdelmekben, azokról az emberekről is, akik városukból kerültek be a nemzetőrök, honvédek vagy huszárok közé. Hazaszeretet vezérelte őket, hősies haláluk egy nemes ügyet, a szabadságot szolgálta. Felhívta a figyelmet arra, hogy az a feladatunk, megőrizzük ezt az örökséget, valamint új tartalommal gazdagítsuk azt, hogy aztán azt tovább adhassuk a következő nemzedéknek.

„A hazaszeretet ott kezdődik, amikor egymást szeretik azok, akik egy hazában élnek.” – idézte Wass Albertet, majd továbbfűzvén ezt a gondolatot elmondta, hogy szeretni csak azt/azokat tudjuk, akiket ismerünk. A hazaszeretet összetart bennünket, ha ismerjük országunk tájait, népeit, látnivalóit, melyek sorsáért és jövőjéért felelősek vagyunk.

Az alpolgármester elsősorban felelősségérzetnek, jövőféltésnek, jövő építésnek tartja a hazaszeretet, nem érzelgősségnek. “Nem lehet szeretetről beszélni és közben széthúzást szítani, nem lehet szabadelvűségről beszélni és közben megfélemlíteni másokat. Nem lehet ingyenességet ígérni és közben felelőtlenül bánni a ránk bízott vagyonnal.

1848 márciusának forradalmárai tudták mindezt. Akárcsak Budapesten, úgy Békésen is cselekedtek, jövőt építő döntéseket hoztak, hiszen szerették hazájukat. A békési elődök előtt tisztelgett, akik közül 1852 fő jelentkezett nemzetőrnek, 422 fő Angyalkútnál, 142 fő pedig Aradnál harcolt” – fogalmazott.

Beszédében zárásképpen megerősítette azt, hogy szeretnünk kell nemzetünket úgy, ahogy a reformkoriak, márciusi ifjak, a szabadságharc hősei és vértanúi tették, hiszen akkor válhatunk minden magyar ember számára biztonságos és erős országgá Európában, mert a hazaszeretet ott kezdődik, amikor egymást szeretik azok, akik egy hazában élnek.

Szóljon hozzá!

 

Please log in to vote

You need to log in to vote. If you already had an account, you may log in here

Alternatively, if you do not have an account yet you can create one here.