Kubica kínjában már nevetett, annyira rossz a Williams

kubica Fotó: Kaiser Erika

Robert Kubica elárulta, hogy a sérült autója vezethetősége már olyan rossz volt az Ausztrál Nagydíjon, hogy már kínjában nevetett rajta. A 8 év után visszatérő lengyel pilóta versenye balszerencsésen indult. A teljességgel versenyképtelen FW42-essel az utolsó helyre kvalifikálta magát. Rajtnál pedig olyan messziről a lámpát sem látta rendesen, minderről így beszélt:

„Ahogy vártam, nem volt egyszerű a dolog. Nyolc év és négy hónap után ez volt az első álló rajtom. 2010 Abu Dhabi Nagydíj óta nem rajtoltam el együtt a mezőnnyel. Ami egyébként egész jól sikerült. Ettől függetlenül volt bennem némi félsz amikor beálltam a helyemre, mert nem láttam a lámpákat. Carlos Sainz McLarenjének a hátsó szárnya teljesen eltakarta. Az első részét láttam, de a többit nem. Aztán balra kellett kitérnem, hogy lássam a többi részét is, de rendesen bepánikoltam.”

hirdetés

Az autó egész hétvégén jó egy másodperccel lassabbnak bizonyult, mint a többieké, de Kubica szerint a csapat ezt a futamot is inkább egy újabb tesztnek fogta fel, hogy legyen több adat, így eleve kemény gumin rajtoltatták el. A rajtott követően azonban az első kanyarban rosszabbra fordult a helyzet, mert összeakadt Pierre Gasly Red Bulljával:

„Jól indultam, de aztán elforogtak a kerekeim. Az első kanyarban a biztonságra törekedtem, de túlzottan is belül tartottam az autót a rázókövön. Amikor már azt hittem, hogy OK, akkor úgy gondoltam, túl is vagyok az első kanyaron. Az autóból láttam Gasly-t, ahogy jobbra mozog, azt hittem, hogy ütközött Sainz autójával. Később a videót elemezve láttam, hogy nagyon jobbra tartott, aztán ezt az első szárnyam bánta. De ezt nem vettem akkor észre. Száz méterrel később az egész szárnyat elvesztettem, de azt gondoltam, hogy csak a felét hagytam el. Ezt követően a szárny további sérüléseket okozott az autón, így ki kellett állnom.”

Kubica visszament a pályára, de a lestrapált autójának a vezethetőségével tovább küzdött a pályán:

„Nem volt jó érzés az autót vezetni, a harmadik körben ráadásul elvesztettem az egyik tükrömet, ami nehézséget okozott a kék zászlós fázisoknál, így ez sem volt egyszerű. Amikor szabadon mehettem, mondták, hogy nem rossz a tempóm, és ez jó volt az autónak is ezen állapotában. Ugyanakkor már majdnem kínomban röhögtem, mert belülről nagyon rossznak éreztem az egészet.”

A nehézségek ellenére Kubica próbál pozitív maradni, de elismerte, hogy még odébb lesz az, hogy ő komolyan is harcba szálljon bárkivel is egy helyezésért:

„Összességében úgy hagyom el Ausztráliát, hogy tapasztaltabb lettem, aminek örülök. Ugyanakkor sosem gondoltam volna, hogy ilyen lesz a sebességem, és ennyire hátul végzek majd, de ez a valóságos helyzet. Pár dolog miatt csalódott voltam, nagyon rákészültem arra, hogy versenyezhetek is másokkal, de a Williams most nincs ezen fázisában, hogy alkalmas legyen erre. Ezt meg kell értenünk, nem egy egyszerű helyzet, és a versenyhétvégéket gyakorlatilag tesztelésre kell használnunk.”

Racingline.hu


Kövessen minket Facebookon!

Szóljon hozzá!