Amerika néhány éven belül visszatérne a Holdra

Föld, Hold, nasa Fotó: Pixabay

A NASA úgy tervezi, 2023-ban egy rovert, 2028-ban pedig asztronautákat küld az égitestre.

hirdetés

A NASA korábban azt tervezte, hogy a 2028-as emberes misszió előtt csak kisebb, magánvállalatok által épített leszállóegységeket küld a Holdra, a 2019. márciusban azonban kiderült, hogy immár egy komolyabb robottal is készülnek – írja a Space.com. Az új elképzelés az, hogy 2023-ban egy rovert küldenek az égitestre.

hirdetés

Az űrhivatal a Hold- és Bolygótudományi Konferencián ismertette terveit. A rendezvényen a szakértők kifejtették, hogy mind tudományos, mind emberi missziós szempontból a Hold áll a NASA figyelmének középpontjában.

Korábban úgy számoltak, hogy 2019-től kezdődően juttatnának el különböző kisebb eszközöket a Holdra, a küldetéssorozatot pedig a 2028-as emberes misszió zárná le. Ezen menetrendbe iktatták most be a 2023-as leszállást.

Steve Clarke, a NASA munkatársa szerint a holdjáróval tanulmányozhatnák az illékony vegyületeket. A szakértő hozzátette, a rover küldetése hosszabb ideig, akár hónapokig is eltarthatna.

A Holdra való visszatérésben fontos szerepet játszik majd a Gateway elnevezésű űrállomás, amely az égitest körül keringve egyfajta alaptáborként szolgál. A szerkezet még tervezési fázisban van, előreláthatóan a 2020-as években fogják összeszerelni és pályára állítani.

National Geographic

 

hirdetés

Szóljon hozzá!

46 − = 39