Suhajda Szilárd: az expedíciós hegymászás a türelemről is szól

Suhajda Szilárd és Klein Dávid / Fotó: Suhajda Szilárd / Facebook

Néhány hónap múlva ismét útra kel Klein Dávid és a békéscsabai származású Suhajda Szilárd, hogy oxigénpalack nélkül meghódítsák a K2-t, a Föld második legmagasabb hegycsúcsát. Az expedícióról Suhajda Szilárddal beszélgettünk.

Évtizedekkel ezelőtt indult egy kihívás a magyar hegymászók között, a Himalája koronája, miszerint mind a tizennégy 8000 méternél magasabb hegycsúcsra érjen fel magyar állampolgár. Még három küldetés van hátra, ezek közül Klein Dávid és Suhajda Szilárd most a K2-t szemelték ki. A két hegymászó idén másodszor kísérli ezt meg oxigénpalack és teherhordók nélkül. A 8611 méteres hegyre három évvel ezelőtt indultak el először, de abban az évben a K2 felső szakaszán lavina söpört végig, így akkor senki nem jutott fel a csúcsra. Ezen kívül is több közös expedíción vett már részt a két magyar hegymászó, tavaly nyáron például Pakisztánban jártak.

Az eredeti terveik szerint idén tavasszal másztak volna együtt. A Sisapangma, az egyik még magyarok által el nem ért csúcs lett volna a célpont. Dávid már járt a hegyen, most pedig Szilárd is elkísérte volna. Azonban a kínai hatóságok bizonytalan időre lezárták a hegyet a mászók elől. Ezért választották a mindkettejük számára már ismerős hegycsúcsot.

Az idei expedíció során is az úgynevezett Abruzzi-útvonalat követik majd, ahogyan korábban is tettek. Suhajda Szilárd megosztotta, hogy a hegy sajátosságai miatt sem az útvonal, sem a táborok helyének kiválasztásakor nincs sok választási lehetőségük. A K2 az egyik legveszélyesebb hegy, hírhedt a zord időjárásáról, objektív veszélyeiről és egyedi mikroklímájáról. Ők is a szerencsében bíznak, hogy nyílik majd egy időjárásablak, ami kell a csúcsmászáshoz.

Egy különleges újdonsága is lesz ennek a túrának. A két mászó, mivel eleve oxigénpalack és teherhordók nélkül akarják elérni a célt, abban is megállapodtak, hogy semmilyen “szemetet” nem hajlandóak hátrahagyni a hegyen. Azt az irodát, amelyik segít nekik az alaptáborig eljutni, szeretnék szerződésben kötelezni, hogy a konyha mindent hozzon le az expedíció után. Sokszor ugyanis a hegyen égetik el azt, ami már nem kell.

A Suhajda Szilárddal készült interjút itt meghallgathatják:

 

Kövesse a Körös Hírcentrumot Facebookon!
Köszönjük!

 

 

Szóljon hozzá!

 

Please log in to vote

You need to log in to vote. If you already had an account, you may log in here

Alternatively, if you do not have an account yet you can create one here.