Suhajda Szilárd: az expedíciós hegymászás a türelemről is szól

klein Suhajda Szilárd és Klein Dávid / Fotó: Suhajda Szilárd / Facebook (archív felvétel)

Néhány hónap múlva ismét útra kel Klein Dávid és a békéscsabai származású Suhajda Szilárd, hogy oxigénpalack nélkül meghódítsák a K2-t, a Föld második legmagasabb hegycsúcsát. Az expedícióról Suhajda Szilárddal beszélgettünk.

hirdetés

Évtizedekkel ezelőtt indult egy kihívás a magyar hegymászók között, a Himalája koronája, miszerint mind a tizennégy 8000 méternél magasabb hegycsúcsra érjen fel magyar állampolgár. Még három küldetés van hátra, ezek közül Klein Dávid és Suhajda Szilárd most a K2-t szemelték ki. A két hegymászó idén másodszor kísérli ezt meg oxigénpalack és teherhordók nélkül. A 8611 méteres hegyre három évvel ezelőtt indultak el először, de abban az évben a K2 felső szakaszán lavina söpört végig, így akkor senki nem jutott fel a csúcsra. Ezen kívül is több közös expedíción vett már részt a két magyar hegymászó, tavaly nyáron például Pakisztánban jártak.

hirdetés

Az eredeti terveik szerint idén tavasszal másztak volna együtt. A Sisapangma, az egyik még magyarok által el nem ért csúcs lett volna a célpont. Dávid már járt a hegyen, most pedig Szilárd is elkísérte volna. Azonban a kínai hatóságok bizonytalan időre lezárták a hegyet a mászók elől. Ezért választották a mindkettejük számára már ismerős hegycsúcsot.

Az idei expedíció során is az úgynevezett Abruzzi-útvonalat követik majd, ahogyan korábban is tettek. Suhajda Szilárd megosztotta, hogy a hegy sajátosságai miatt sem az útvonal, sem a táborok helyének kiválasztásakor nincs sok választási lehetőségük. A K2 az egyik legveszélyesebb hegy, hírhedt a zord időjárásáról, objektív veszélyeiről és egyedi mikroklímájáról. Ők is a szerencsében bíznak, hogy nyílik majd egy időjárásablak, ami kell a csúcsmászáshoz.

Egy különleges újdonsága is lesz ennek a túrának. A két mászó, mivel eleve oxigénpalack és teherhordók nélkül akarják elérni a célt, abban is megállapodtak, hogy semmilyen “szemetet” nem hajlandóak hátrahagyni a hegyen. Azt az irodát, amelyik segít nekik az alaptáborig eljutni, szeretnék szerződésben kötelezni, hogy a konyha mindent hozzon le az expedíció után. Sokszor ugyanis a hegyen égetik el azt, ami már nem kell.

A Suhajda Szilárddal készült interjút itt meghallgathatják:

 

Kövesse a Körös Hírcentrumot Facebookon!
Köszönjük!

 

 

hirdetés

Szóljon hozzá!

4 + 2 =