Néhány héten belül megkezdődik a Béke sugárúti körforgalom építése Gyulán

Fotó: Körös Hírcentrum

A mai sajtótájékoztatón került aláírásra az a szerződés, ami alapján megkezdődhet a Béke sugárúti körforgalom építése Gyulán. A papírokat Gyula város polgármestere, dr. Görgényi Ernő és a munkálatokat végző cég képviseletében Piskolty Tibor ügyvezető írták alá.

2010-ben fogalmazódott meg az önkormányzat közlekedésfejlesztő koncepciójában a Béke sugárút – Árpád utca – Eötvös utca kereszteződésében egy körforgalmú csomópont kiépítése. Ezzel tudják növelni a közlekedés biztonságát és így csökkentenék a forgalomban töltött időt, a torlódásokat abban a térségben.

hirdetés

„Ebben a csomópontban, a reggeli órákban és a délutáni órákban, iskola és munkakezdés idején, illetőleg az iskola és munkaidő végén jellemző, hogy feltorlódik a forgalom. Balesetek is történtek már ezen a részen. Nagy az átmenő forgalom, számos intézmény helyezkedik el a környéken, két általános iskola is van, az Implom iskola illetve a Magvető Református Iskola az Árpád utcán. Több óvoda van a környéken például a Béke sugárúti óvoda, a Boldog Apor Vilmos óvoda, ott van a sarkon a gyermekorvosi rendelőintézet, iskolaorvos, és itt van a bíróság is, ami jelentős forgalmat generál. Ezen túlmenően a közelben van a városi tornacsarnok, a Művelődési Központ és a Vígadó. A vasútállomásra is itt megy a 4-es helyi járat, tehát nagyon komoly forgalom zajlik” – fogalmazott dr. Görgényi Ernő polgármester.

A nagy forgalom a belváros átépítésének a következménye. Mikor a Városház utca lezárásra került, egy több évszázados gyűjtőút forgalma terelődött át például az Árpád utca, Eötvös utca vonalára, erre pedig a körforgalmi csomópont kiépítése a megoldás.

„2017-ben jelent meg az a pályázati kiírás, amelyre augusztus 15-én adta be a pályázatát az önkormányzat. 2018. június 18-án született meg a támogatói döntés, amelynek értelmében közel 108 millió Ft összeget nyertek el. A támogatási szerződés 2018. augusztus 6-án lépett hatályba és elkezdődött a tervezés. A kiviteli terv 2019. január 31-ére készült el, ezt követően közbeszerzési eljárást folytattak le, amire három ajánlat érkezett: két békéscsabai és egy gyulai építőipari cég. A városvezetés nagy örömére gyulai cég nyert, amely Gyulára fizet adót, gyulai embereknek biztosít munkahelyet. Ennek köszönhetően megköttetett a kivitelezésről szóló szerződés a Futizó Kft.-vel”  –összegezte a polgármester.

A mérnöki rajzon látható, hogy új pályaszerkezet fog épülni, szélesítésre kerül a meglévő burkolat, épül egy 150 négyzetméteres terelősziget, valamint külön sáv lesz azok számára, akik a belváros felől érkezve az Árpád utca felé akarnak haladni, azoknak nem kell bemenniük a körforgalomba, ezzel is gyorsabb lesz majd a közlekedés. 300 négyzetméteren épülnek járdaburkolatok és kiemelt szegélyt is építeni fognak. A közvilágítás átépítésére is sor kerül, ami jelentős költséggel jár. Nyolc lámpaoszlop kerül elbontásra, tizenhárom lámpaoszlopot fognak állítani, zebravilágítási lámpatestet szerelnek fel négy oszlopra, földkábeleket kell építeni és kommunikációs kábeleket kell kiváltani.

A várható lezárásokról hamarosan tájékoztatást fognak adni, valamint az úgynevezett közlekedési menekülő utakról, amiről a kivitelezés megkezdését követően külön tájékoztatót fognak tartani. Amíg az iskolai tanév tart, addig a körforgalom teljes lezárásra nem fog sor kerülni, csak a tanév lezárása után.

A beruházás teljes költsége 129.460.000 Ft. Az ismertetett pályázati támogatást az önkormányzat 21.670.000 Ft önerővel egészítette ki saját bevételeiből. A kivitelezés határideje 2019. augusztus 30.

Kövessen minket Facebookon!

 

hirdetés

Szóljon hozzá!

98 − 94 =