A nevelőszülők a közösségért is dolgoznak

nevelőszülők Fotó: MTI/Balázs Attila

Akkor lehet jó nevelőszülőnek lenni, jól intézni a gyermekvédelmet és a szociális ügyeket, ha azt a közösségért tesszük – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a Befogadlak nevelőszülő-program toborzó rendezvényének nyíregyházi állomásán.

Fülöp Attila hangsúlyozta: a program segítségével azt akarják bemutatni, hogy azok a gyerekek, akik sokak számára megérthetetlen traumán mentek keresztül, milyen értékeket hordoznak magukban, milyen teljesítményre képesek. Az őket befogadó nevelőszülők pedig nemcsak értük dolgoznak. Hanem a gyermekek vér szerinti családjáért, az adott utcáért, faluért, városért is, azaz az egész ország érdekében teszik meg mindezt – fogalmazott Fülöp Attila.

hirdetés

Kifejtette, a 2018 őszén a nevelőszülői hálózat erősítésének és fenntartásának érdekében elindított kezdeményezés bemutatja a nevelőszülőséget. Emellett felhívja a figyelmet nehézségeire és szépségeire. Valamint arra, hogy miként lehet és érdemes az ezzel a hivatással járó áldozatot vállalni. Fontos, hogy a társadalom megismerje és lássa a nevelőszülők elhivatottságát és munkáját. A hivatás pedig megkapja a neki járó megbecsülést – jegyezte meg.

Az autizmus világnapja alkalmából Fülöp Attila megköszönte azoknak a nevelőszülőknek a munkáját, akik beteg vagy fogyatékkal élő gyerekeket fogadnak be, vállalják felnevelésüket. Ők azok, akik nemcsak “távolról szurkolnak”, hanem a saját otthonukat adják ezeknek gyerekeknek. A testi-lelki nehézséget vállalva segítik életútjukat – mondta.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy a nevelőszülők és a gyermekvédelemben dolgozók tapasztalatait is összegző Befogadlak program záró eseménye május 19-én Budapesten, a Várkert Bazárban lesz. Ide egész napos programmal várják a családokat és a gyerekeket. A nyíregyházi rendezvényen a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében működő állami, egyházi és civil hálózatok fenntartásában működő nevelőszülők, az általuk nevelt gyermekek, valamint a hivatás iránt érdeklődők vettek részt – írja az MTI.

 

Szóljon hozzá!

78 − 69 =