Kiadósabb eső a láthatáron

eső vihar Fotó: Pixabay

Pénteken elérheti a térségünket egy mediterrán ciklon, ami már országos szinten véget vethet a szárazságnak. A szakemberek szerint 10 mm-nél is több eső eshet – írja az Időkép.

Márciusban megérkezett a meleg tavaszi idő, esőből azonban keveset láttunk. A csapadék mind az ébredő természet, mind a mezőgazdaság számára nagyon fontos lenne, de vajon mikor érkezik meg az égi áldás?

A legfrissebb előrejelzések szerint április első pár napjában kitart a szárazság hazánkban, de eközben tőlünk nyugatabbra már jelentős átalakulások mennek végbe a légkörben. Északról egy magassági teknő szakad le, ami jó táptalajt biztosít a ciklonok kialakulásának Nyugat-Európában, valamint a mediterrán térségben. A mi szempontunkból az utóbbi fontosabb, ugyanis egy hazánkat elérő mediterrán ciklon jelentősebb mennyiségű csapadékot hozhat magával.

A jelenlegi számítások alapján pénteken ér el minket a ciklon és már hajnalban elered az eső délnyugat felől. Országszerte várható csapadék, a nap folyamán a középső és keleti tájakat is eléri a csapadékzóna. Sőt megvan az esély beágyazott záporok, zivatarok kialakulására. A középső és főként a nyugati tájakon 10 mm-nél nagyobb mennyiség eshet. A délies áramlás felerősödik, viharos lökések helyenként, illetve zivatarok környezetében lehetnek. Keleten a jelenlegi állás szerint még elérjük a 20 fok körüli csúcshőmérsékletet, nyugatabbra viszont visszaesik a hőmérséklet, 10-16 fok valószínű.

Szombaton az ország keleti, északkeleti felén valószínű még záporok kialakulása, de már nagyobb területen szakadozott lehet a felhőzet, kisüthet a nap. Főleg a keleti és középső tájakon marad élénk a délnyugati szél, másutt mérséklődik. Hajnalra 2-9 fokig hűl le a levegő, de az északi részen ismét lehet gyenge fagy, nappal 11-19 fok várható, melegebb délen lesz.

Vasárnap helyenként ugyan pár fokkal melegebb lehet, de ismét több helyen, főként nyugaton jöhetnek záporok, zivatarok.

 

Szóljon hozzá!