Záporos hétkezdet után erős lehűlés jöhet

Változékony, időjárás, napsütés, hidegfront Fotó: Pixabay

A hét első felében több helyen is kialakulhatnak záporok, zivatarok, majd csütörtöktől észak, északkelet felől több fokkal hidegebb levegő érkezhet.

hirdetés

Meleg idővel indul a hét, hétfőn és kedden is az ország nagy részén 20 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, sőt a tartósabban napos tájakon a 25 fokot is elérhetjük.

Eseményben ugyanakkor nem lesz hiány, a nedves, labilis levegőben ugyanis záporok, zivatarok kialakulására kell számítani.

Hétfőn nagyobb számban a Dunántúl középső és déli részén számíthatunk zivatarokra, de szórványos jelleggel keletebbre is kialakulhatnak. Északon kisebb eséllyel várható konvektív csapadék.

A zivatarokat hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék, erős, viharos kifutószél, helyenként apró szemű jég kísérheti.

Kedden főként az ország déli, délkeleti részén van esély záporokra, zivatarokra, máshol kevésbé számíthatunk rájuk. Az északi-északkeleti szél zivataroktól függetlenül is többfelé lesz élénk, nyugaton és keleten, északkeleten időnként erős.

Szerdán már több helyen, elsősorban a déli országrészben és az Alföldön zenghet az ég. Pár fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés, de még így is 16-21 fokot mérhetünk délután. Továbbra is élénk, északkeleten erős lesz a légmozgás.

A csütörtök sokfelé hozhat akár kiadósabb esőt, zivatarok elsősorban a déli, délkeleti országrészben alakulhatnak ki. A fölöttünk elhelyezkedő ciklon hátoldalán észak-északkelet felől hidegebb levegő áraszthatja el térségünket, így jelentős lehűlés veheti kezdetét. A legfrissebb számítások szerint már csak délkeleten haladhatjuk meg a 15 fokot, máshol 8-14 fok lehet jellemző.

Pénteken még ennél is hűvösebb időben lehet részünk, csapadék is többfelé előfordulhat – írja az időkép.

hirdetés

Szóljon hozzá!

− 4 = 4