Árvavölgyi Patrik elnyerte a Kazinczy-jelvény arany fokozatát

Kazinczy-jelvény, Békéscsaba Árvavölgyi Patrik / Fotó: Körös Hírcentrum

Az immár 20. alkalommal megrendezett, 7-8. osztályosoknak szóló „Szép Magyar Beszéd” verseny, Dunától keletre eső megyék regionális döntőjén Árvavölgyi Patrik elnyerte a Kazinczy-jelvény arany fokozatát, valamint „A szabadon választott szöveg legjobb megszólaltatásáért” járó különdíjat.

hirdetés

Patrik a Békéscsabai Kazinczy Ferenc Általános Iskola 8. osztályos tanulója, korosztályának legrangosabb kategóriájában diadalmaskodott a Kisújszálláson megrendezett versenyen. A verseny lényege, hogy ne hangsúlyozzunk, kizárólag a kiejtés és az olvasás számít – mesélte Patrik. Varjas Endre – Szeretem az írásjeleket esszéjével indult, amit tanárával, Krattinger Edittel közösen választottak.

hirdetés

Patrik még csak másodikos volt, amikor népdal éneklési versenyekre járt, harmadikos volt, amikor már szavalóversenyeken is részt vett, ötödikesként pedig megkapta első színházi szerepét is. Ekkor Bartus Gyula kereste meg, aki az „Ez is 48” című felolvasódarabjába válogatta be népdalénekesként. „Nagyon megtetszett a színház világa, jelentkeztem a Légy jó mindhalálig című darabba is, oda is beválogattak. Onnantól kezdve jött minden magától” – fogalmazott Patrik.

Egyik legnehezebb darabként – amiben játszott -, a Családi kör című prózai darabot emelte ki, amelyet Nagy Róbert rendezett. Nehéz sorsú családi háttereket mutattak be és Patrik egy bántalmazott gyerek szerepét kapta. A több jelenetből álló előadás különlegessége az volt, hogy a jelenetek végén szakemberek (szociálpedagógusok, pedagógusok, pszichológusok) kommentálták a látottakat. A darab új volt számára, kihívásként élte meg.

A békéscsabai tehetség az életét színházi emberként képzeli el. Mint elmondta, a szentesi Horváth Mihály Gimnázium, irodalmi-drámai-média tagozatára jelentkezett. Később a kaposvári, vagy a budapesti színművészeti egyetemre szeretne menni.

Nyáron több darabban is láthatjuk Patrikot. Szerepet kapott a My Fair Lady-ben, illetve nagy eséllyel a Nagy Róbert által rendezett, Lili és Lali meseországban című darabban is szerepet kap, ahol Lalit alakítja majd. Ez utóbbi különleges lesz számára, hiszen a Fővárosi Nagycirkusz artistái is szerepelnek benne, illetve a LOM-Land Of Music táncosai is.

Az ifjú tehetség beszélgetésünk végén elmondta, a Kazinczy-jelvény arany fokozata nagyon nagy dicsőség számára és a továbbiakban is képezni fogja magát. Tánc, beszédtechnika, ének és mesterség órákat vesz. Mindebben segítségére van Kerepeczki Nóra, Harcsa Boglárka, Molnár Katalin és Szepsi-Szente Éva.

A magunk részéről további sikereket kívánunk!

A Patrikkal készült interjút itt meghallgathatják:

 

Kövesse a Körös Hírcentrumot Facebookon! Köszönjük!

hirdetés