Júliustól változnak a CSOK egyes szabályai

csok otthon ház Illusztráció: Pixabay

A családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) igénylése esetén a támogatottak több előírást be kell tartsanak. Ellenkező esetben ugyanis a támogatás visszafizetésére kötelezhetik.

hirdetés

Az otthonteremtési kedvezménnyel épített, vásárolt vagy bővített lakásnak 10 évig az igénylő és mindazon személyek lakóhelyéül kell szolgáljon, akikre tekintettel a CSOK-ot folyósították. A kedvezmény folyósítását követő 90 napon belül a hitelintézetnél be kell mutatni a bentlakást igazoló lakcímkártyákat.

hirdetés

Ha a CSOK-ot megelőlegezett kedvezményként – vállalt gyermek(ek)re vették igénybe, – úgy a gyermek(ek) megszületését követő 60 napon belül azt be kell jelenteni a hitelintézetnél. Az állam javára bejegyzett jelzálogjog törlését megelőzően nem lehet a CSOK-kal érintett ingatlant lebontani, elidegeníteni, a lakáscéltól eltérően hasznosítani, benne vállalkozási-gazdasági tevékenységet folytatni. Nem lehet továbbá rajta használati vagy haszonélvezeti jogot alapítani. Sem használatát másnak átengedni, az ingatlanból véglegesen kiköltözni, mert ezek bekövetkezése visszafizetési kötelezettséget keletkeztet.

Ha a támogatott személy a támogatási szerződés megkötésétől számított öt éven belül eladja a 2016. február 11-ét követően támogatással vásárolt használt lakást, az állami támogatás biztosítékaiként bejegyzett terhek csak új lakásra jegyeztethetők át. Ha az eladott helyett a támogatott személy öt éven belül másik használt lakást vesz, a terhek arra nem jegyeztethetők át. A folyósított CSOK teljes összegét vissza kell fizetni. Fontos tudni, hogy ez a korlátozás viszont megszűnik idén július 1-jétől. Azután már másik használt lakásra is át lehet jegyeztetni az állami igény biztosítékait – tájékoztatott a bekesijarasok.hu.

hirdetés

Szóljon hozzá!

1 + 2 =