Békéscsaba 1000 euróval hozzájárul a Notre-Dame felújításához

notre-dame Fotó: Francois Guillot/AFP

Békéscsaba képviselő-testülete április 18-ai ülésén még napirend előtt tárgyalt arról, hogy milyen formában segítsenek a párizsi Notre-Dame felújításában, amely a héten tűzvészben megrongálódott.

hirdetés

Dr. Ferenczi Attila tanácsnok még a napirend tárgyalása előtt kért szót. Felvetette, hogy április közepén az egész világot megrázta a hír, miszerint a párizsi Notre-Dame épületének jelentős része leégett. Indítványozta, hogy a közgyűlés fejezze ki szolidaritását a francia néppel az európai kereszténység egyik szimbóluma leégése miatt. Ajánljon fel a város egy jelképes összeget, ezzel is kifejezve sajnálatát az esettel kapcsolatban.

hirdetés

Kutyej Pál képviselő is szót kért, arra emlékeztette a jelenlévőket, hogy hasonló helyzetben vannak most a párizsiak, mint amiben a békéscsabaiak voltak a mi nagytemplomunk építésekor. Akkor a háborúk miatt nekik is újra kellett kezdeni az építést. Tegnap a Nemzetiségi, Érdekegyeztető, Külkapcsolati és Egyházügyi Bizottsága ülésen is előkerült az ötlet. Arra jutottak, hogy idén elég rosszul áll az önkormányzat anyagi szempontból, ezért célszerű lenne inkább a következő költségvetési évben segíteni, hiszen a rekonstrukció úgyis akár évtizedekig húzódhat. De ő is támogatná egy jelképes összeg mostani felajánlását. Ezzel egyetértett Takács Péter képviselő is, aki javasolta, hogy a következő ülésre a pénzügyi bizottság hozzon az általános tartalék terhére az esetleges adományozással kapcsolatban egy előterjesztést.

közgyűlés notre-dame
Fotó: Körös Hírcentrum

Szarvas Péter polgármester elmondása alapján a friss hírek szerint lehetőség van a katedrális teljes felújítására. A városvezető a részvétnyilvánítás mellett az általános tartalékból elkülönített 100 ezer forint támogatásra tett határozati javaslatot. Dr. Ferenczi Attila határozati javaslatában inkább euróban adná a támogatást. Szerinte 1000 eurót adjon az önkormányzat a kereszténység egyik szimbólumának rekonstrukciójához. Ezt a polgármester is támogatta.

Kaposi László képviselő a bizottsági ülésen javasolta, hogy várják meg az állami reakciót. Emellett határozati javaslatban lakossági gyűjtés indítását kezdeményezte. Dr. Bacsa Vendel ehhez hozzátette, hogy segélyszervezetek, Párizs városa számos formában szervez már adománygyűjtést, ehhez érdemes lehet csatlakozni az önkormányzatnak is. Kutyej Pál megosztotta, hogy valószínűleg az egyházak is fognak gyűjtéseket szervezni. Kocziha Tünde azt javasolta, hogy azok a békéscsabaiak, akik szeretnének adakozni, a rendelkezésre álló adakozási felületen megtehessék. Ezzel akár dr. Ferenczi Attila határozati javaslatát is ki lehetne egészíteni.

A képviselők 16 igennel egyhangúlag megszavazták dr. Ferenczi Attila javaslatát, Kaposi Lászlóét nem fogadták el. Kocziha Tünde önálló javaslatát végül, hogy felhívják az adakozásra a lakosság figyelmét, 12 igen és 2 tartózkodás mellett elfogadták.

Előzmények:

hirdetés

Szóljon hozzá!

11 + = 21