Húsvétkor is első a biztonság!

biztonság húsvét Fotó: Pixabay

Az ünnepek alatt sajnos a biztonság aligha a legfontosabb szempont, akár a közlekedés, akár a pihenés kapcsán. Éppen ezért a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság fontosnak tartja, hogy felhívja a figyelmet a leggyakoribb veszélyforrásokra.

A húsvéti ünnepek a családi összejövetelek és a vendéglátások időszaka. Ezekben a napokban a közúti forgalom megszokott sűrűsége hirtelen többszörösére nő. A tradicionális locsolkodás mellett a rokoni és baráti találkozók is gyakran együtt járnak a szeszesital fogyasztással. Ennek hatása a közúti közlekedésre is kiterjed. Ugyanis ilyenkor az átlagosnál is több azoknak a gépjárművezetőknek a száma, akik felelőtlenségből, vagy tévhitből alkoholfogyasztást követően ülnek a volán mögé. Már egy pohár szeszesital-fogyasztás is számít. Az alkohol kis mennyiségben is olyan élettani változásokat vált ki (észlelési idő növekedése, reflexek tompulása, szemmozgató izmok lassulása), melyek a biztonságos közlekedéssel nem egyeztethetőek össze.

hirdetés

Az ittas vezetés napjaink egyik legnagyobb közlekedésbiztonsági problémája, a közlekedési balesetek közel 10%-át teszik ki. Természetesen ebben az időszakban is fontos az alapvető vagyonvédelmi szabályok betartása, melyek közül a teljesség igénye nélkül az alábbiakat ajánlják a szakemberek:

  • Amennyiben elmennek otthonról, induláskor ne feledjék bezárni az ablakot, terasz ajtót és az ingatlan bejárati ajtaját!
  • A gépjárműre vonatkozó általános bűnmegelőzési tanácsok ebben az időszakban is érvényesek. Ne hagyjon értéket járművében még akkor sem, ha rövid időre hagyja el az autóját. Ne feledje bezárni a jármű ajtóit, az ablakokat húzza fel, és kapcsolja be a riasztót.
  • Kérjük a tisztelt gépjárművezetőket, hogy a húsvéti ünnepek során még inkább tanúsítsanak önmérsékletet. Az alkoholfogyasztást követően soha ne vegyenek részt a közúti forgalomban!
  • Gépjárművel érkező locsolkodók közül az vállalja a sofőr szerepét, aki tudja magáról, hogy a legkedvesebb invitálás mellett is meg tudja állni, hogy nem fogyaszt alkoholt.
  • Javasoljuk, hogy távollétükről ne osszanak meg adatokat illetve képeket semmilyen internetes felületen, illetve közösségi oldalon, mivel ezek árulkodóak lehetnek. Csak az ünnepek elteltével posztolják az elkészült felvételeket, ugyanis minél kevesebb ember tud az utazásukról, annál kevesebb esély van arra, hogy ez az információ olyanokhoz is eljusson, akik betörhetnek a lakásukba, családi házaikba.
  • A nagyobb forgalomból adódó esetleges forgalomlassulások, torlódások esetén pedig legyenek türelmesek, és már előre számítsanak hosszabb utazási időre.

Szóljon hozzá!

89 − = 87