Átadásra került a Tündérkert Óvoda sportpályája

Fotó: Körös Hírcentrum

Három óvodában hoztak létre kültéri sportpályákat, a Tündérkert Óvodában a mai napon került átadásra.

hirdetés

Több intézmény is pályázott az Ovi-Sport Közhasznú Alapítvány felhívására, melynek keretében három békéscsabai óvodában építettek sportpályát. A pályázat során pénzbeli támogatást kaptak a nyertesek, és kiegészítve a több mint 11 millió forint önkormányzati önerővel, sikerült megépíteni a 6×12 méteres, komfortos, kültéri sportpályákat.

„A Békéscsabai Önkormányzatnak nagyon sok feladatot kell megoldania, az egyik legfontosabb, hogy intézkedéseinkkel próbáljuk felhívni az itt élők figyelmét a testnevelés, a mozgás, a sport fontosságára, a sport szeretetére. Úgy, hogy ezek az üzenetek, ezek az intézkedések minden korosztályhoz eljussanak.”

Fotó: Körös Hírcentrum

„Sok-sok dolog kell ahhoz, hogy ezt a tevékenységet majd úgy értékeljük, hogy sikeresek voltunk. Az egyik legfontosabb, hogy legyenek olyan infrastrukturális elemek, amelyek komfortosak, kényelmesek, szerethetőek, és kiváltják a sportolás iránt érdeklődők figyelmét. És igen, minden korosztályról szó van, minden korosztályra figyelnünk kell” – kezdte megnyitó beszédében Szarvas Péter polgármester.

Az elmúlt héten való közgyűlés során döntöttek arról, hogy az Ovi-sport Közhasznú Alapítvány felé benyújtanak egy újabb pályázatot, hogy a Mackó-Kuckó Óvodánál is létesülhessen egy sportpálya. A város ebben az esetben is biztosít önerőt.

Szarvas Péter szerint azok számára is biztosítani kell lehetőséget a sportolásra, akik nem profi sportolók. Éppen ezért az önkormányzat és a közgyűlés igyekszik segíteni, hogy azok is megtalálják a megfelelő helyszínt, akár fedett helyen, akár szabadtéri környezetben, ahol kedvenc sportjuknak hódolni tudnak.

„Természetesen, gondolunk a profi sportolókra is, hiszen bővében vagyunk az ilyen sportolóknak – tette hozzá –, fő is a fejünk sokszor, hogy hogyan tudja a város az élsportot támogatni a megfelelő pénzeszközökkel. Sokszor értékeljük ezt úgy, hogy gazdag a város sikeres sportolókban. A BRSE vezetőinek és röplabdás lányainak jelenléte azt bizonyítja, hogy a város legsikeresebb csapatsport tagjai is részt vesznek a már ilyen fiatal korosztály toborzásban. És ez nem csak a BRSE-re jellemző, más csapatsportok részéről is megvan ez a figyelem és törődé. De ugye a legsikeresebbnek a BRSE röplabdacsapatát tekinthetjük, akiknek sikerei adták azt a lehetőséget Békéscsabának, hogy az első Magyarországi Röplabda Akadémia megépítését a Magyar Kormány rendkívül komoly összeggel, majdnem 2 milliárd forinttal támogatja.”

Fotó: Körös Hírcentrum

„Ezért is jelképes, hogy a BRSE sportolói és vezető közül is többen itt vannak a mai pályaavatón, hiszen a Röplabda Akadémia címének elnyerése kötelezi őket arra, hogy a legkisebbektől kezdve próbálják a bázist szélesíteni, és ez az óvoda is megfelelő helyszín erre.”

Szarvas Péter elmondta, hogy a város a Magyar Labdarúgó-szövetségnél (MLSZ) is pályázott, négy ennél jóval nagyobb kültéri sportpálya megépítésére, 4 óvodánál.

Dr. Molnár Andrea, az Ovi-Sport Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, hogy ez a 333. sportpálya az alapítvány történetében. Az alapítványt Buzánszky Jenő, az Aranycsapat tagja, a Nemzet Sportolója hozta létre 2011-ben azzal a céllal, hogy működésével támogatást tudjon nyújtani az óvodás korú gyermekek számára a mozgáshoz, sportolásához, a képességeik fejlesztéséhez valamint az utánpótlás nevelést is elősegítse. Ehhez pályát biztosítanak, eszközkészletet, és speciális óvodapedagógus képzést az óvodapedagógusok számára, annak érdekében, hogy szakszerűen tudják használni a biztosított forrásokat. Ez a kezdeményezés eleinte az MLSZ-el indult, később más szövetségek is csatlakoztak a programhoz, akiknek segítségével kidolgozták az óvodás programjukat. Másodjára a Kézilabda Szövetség, harmadjára pedig a Röplabda Szövetség is csatlakozott a programhoz, mely immáron a legnagyobb támogatójukká vált.

„Soha, ilyen mennyiségű pályát az Alapítvány nem épített. Idén 70 ovi sportpályát építünk meg, és reméljük, hogy ez a szám csak nőni fog. És folytatni fogjuk a munkánkat. Nagyon örültem annak, amikor Békéscsaba csatlakozott ehhez a programhoz és rögtön 3 pályával tudtuk indítani az együttműködést. Majdnem maximális pontszámú pályázatot nyújtott be, úgyhogy nem is volt kérdés, hogy nyer a pályázat” – fogalmazta meg dr. Molnár Andrea.

Fotó: Körös Hírcentrum

Az Alapítvány elnöke hozzátette, hogy örül annak, hogy egy negyedik ovival is pályáztak, és bár még nem bírálták el, úgy gondolja az előzőeket figyelembe véve ez is nyerni fog.

Már több mint 3000 óvodapedagógus vett részt a programban, és végezték el azt a fajta képzést, amelyet helyben biztosított az Ovi-Sport, és 2013-ban a program Magyar Termék nagydíjas lett. Ezen kívül külföldön is létrehoztak már négy ilyen sportpályát, és még kettő várat magára, valamint felsőoktatási intézményekkel is tárgyalnak arról, hogy az alapítvány képzése akkreditált formában bekerülhessen a felsőoktatásba. De a legfontosabb talán az, hogy azon felül, hogy a gyerekek rendszeresen sportolhatnak, szeretik is a pályákat amit a program biztosított számukra, és örömmel játszanak az eszközökön.

hirdetés

Szóljon hozzá!

68 − 59 =