Karácsonyi Vásár: még nincs pontos terv

vásár fidesz Dr. Kerekes Attila, dr. Ferenczi Attila és Paláncz György. Fotó: Körös Hírcentrum

Április 18-án tartotta meg soros ülését Békéscsaba képviselő-testülete. A közgyűlésen tárgyaltak például a Karácsonyi Vásár szervezéséről, DAKK Zrt. veszteségeinek megtérítéséről, két önkormányzati ingatlan TOP-os forrásból való energetikai korszerűsítéséről, valamint több elismerést is odaítélt a testület.

hirdetés

A Fidesz-frakciót képviselve dr. Ferenczi Attila tanácsnok, dr. Kerekes Attila és Paláncz György képviselők tartottak közgyűlés-értékelő sajtótájékoztatót. Még napirend előtt javaslatot tettek arra, hogy a város egy kisebb összeggel járuljon hozzá a Notre-Dame székesegyház rekonstrukcióját – kezdte dr. Ferenczi Attila. Egy 1000 eurós támogatással akarja kifejezni a város együttérzését.

hirdetés

A bérlakások gyarapítását is tárgyalta a testület. Ezzel kapcsolatban megjegyezte a tanácsnok, hogy a terv szerint egy vállalkozó megépített volna egy 20 lakásból álló állományt, az önkormányzat pedig bérelné egy 20 éves szerződéssel. Saját forrása nincs elég a városnak egy ilyen bővítésre, ezért kell más megoldás. Hatalmas a túljelentkezés egy-egy lakásra, ezért mindenképpen tenni kell valamit.

A 2018. évről szóló zárszámadás is megtörtént az ülésen. 4 milliárd 128 millió forintra tervezték a tavalyi költségvetést – mondta el dr. Kerekes Attila. Végül 10 millió forinttal kevesebbre lett teljesítve. A helyi adóbevételek is nagyjából a tervek szerint alakultak. Három fő pillért állapítottak meg, a város működését, a fejlesztéseket és a béremeléseket – ezek megvalósultak.

Zárt ülésen döntötték el, hogy idén a Békéscsaba Egészségügyéért kitüntetést dr. Szamosi László nyugdíjba vonult háziorvos és a Békés Megyei Központi Kórház Dr. Réthy Pál Tagkórház Központi laboratóriuma kollektívája kapja. A Békéscsaba Kiváló Pedagógusa elismerést pedig idén Túri István és Török Árpád kaptak meg.

Paláncz György kiemelte többek között, hogy a Békéscsabai Szakképzési Centrum Trefort-tagiskolájának átszervezéséről is értekeztek az ülésen. Egy pályaorientációs évfolyam beillesztését tervezik azzal a céllal, hogy 8. osztály után a szakmák fortélyaival megismerkedhessenek a diákok. Az év végén döntenék el, milyen irányba szeretnének igazából továbbtanulni.

A Karácsonyi Vásár ismételten napirendre került. Ezzel kapcsolatban jegyezte meg dr. Ferenczi Attila, hogy korábban a rendezvényhez nem adott forrást az önkormányzat. Egy munkacsoport ült össze, hogy javaslatokat tegyenek az idei vásár megvalósítására, programjaira. Tervek, elképzelések születtek már. A testület úgy döntött, hogy még a díszkivilágításra szánt összeg mellé 3,5 millió forintot biztosít a vásár megszervezésére.

A sajtótájékoztató felvételét itt meghallgathatják:

hirdetés

Szóljon hozzá!

8 + = 12