Megnyílt a 10. VinCE Budapest Wine Show

VinCE Fotó: Hirling Bálint

Megnyílt a 10. VinCE Budapest Wine Show, amely lehetőséget teremt a magyar borpiac, a bortermelés és a borágazati szereplők megismerésére.

hirdetés

A VinCE Budapest, Magyarország legismertebb és legszínvonalasabb beltéri boros rendezvénye. Immár 10. alkalommal várja a szakmai és a borkedvelő látogatókat, ami azt jelenti, hogy egy nagyon komoly tapasztalattal és hagyománnyal bíró rendezvényről beszélhetünk. A hazai kínálat legjavát felvonultató háromnapos rendezvényen nem csak kiváló magyar borokat, de kiemelkedő külföldi tételeket, párlatokat, gasztronómiai ínyencségeket is kóstolhatnak a vendégek. Az ország 22 borvidékéről jönnek el a legjobb borászok és hozzák el a legjobb boraikat, mutatják meg az aktuális, illetve a korábbi évjáratok legjobb borait.

hirdetés

A VinCE Budapest Wine Show-nak 2010-es indulása óta mintegy 43 ezer látogatója volt, az idén 5-6 ezer érdeklődőt várnak. A kiállításon az elmúlt 9 évben több mint 250 ezer palack bort és párlatot mutatott be közel 1500 kiállító.

Marczinka Judit marketingigazgató a Körös Hírcentrum tudósítójának elmondta, mindenképpen érdemes ellátogatni a rendezvényre azoknak is, akik csak most ismerkednek a borokkal és azoknak is, akik már rutinos borkedvelők, borszakértők, vagy borkóstolók. „Azt gondolom, hogy Magyarországon három nap alatt, ennyi jó bort, sehol máshol nem lehet kóstolni. Számok tekintetében is azt gondolom, hogy van mire büszkének lennünk. Három nap alatt közel 6 ezer vendég fordul meg nálunk, amelynek a nagy része szakmai vendég és erre nagyon büszkék vagyunk. Ez egy olyan fórum, ahol a szakma és a borkedvelők találkozhatnak.”

Hozzátette, évről évre nagyon sok üzleti kezdeményezés köttetik, illetve indul el ezen a fesztiválon, ezért is nagyon népszerű a kiállítók körében.

„Az idei évben 160 kiállítónk van, ezeknek a nagy része borász, illetve boros kiállító, de vannak olyan kiállítók is, akik a borszakmához valamilyen módon kapcsolódnak. A borászok egy azonnali visszajelzést kapnak a fogyasztótól akkor, amikor a vendégek megkóstolják a borokat. Nagyon fontos minden borász számára az a fajta visszacsatolás, amit ilyenkor kaphat” – zárta gondolatait Marczinka Judit.

Fotó: Hirling Bálint

A rendezvényen átadták a 20. VinAgora Nemzetközi Borverseny díjait. Antal Gábor, a borverseny egyik szervezője elmondta, hogy a versenyre 17 országból 643 nevezés érkezett, ebből 514 magyar, 129 külföldi tétel volt.

Az 50 tagból álló nemzetközi zsűri pontozása után a benevezett borok több mint 60 százaléka érte el az ezüstérmes ponthatárt, 84 pontot, ugyanakkor a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet szigorú szabályzata értelmében minden főkategóriában csak a minták 30 százaléka részesülhet éremben. Ennek megfelelően végül 5 nagyarany-, 83 arany-, 111 ezüstérem és 26 különdíj született. Az egyes főkategóriák legjobb borait méltató Champion díjak alapos, kétlépcsős kóstolás után kerülnek odaítélésre, amelyeket csendes fehér, rosé és vörösbor kategóriában, valamint legjobb pezsgő, természetes édesbor és botritiszes bor kategóriában adtak át.

A rendezvény csütörtökön kezdődött. Pénteken és szombaton 11 órától 20 óráig látogatható a Várkert Bazárban, ez idő alatt mesterkurzusokkal, workshopokkal és a kóstolótérben pedig 800 szabadon kóstolható borral várják a látogatókat.

 

hirdetés

Szóljon hozzá!

3 + 5 =