A nevelőszülők hivatása nem könnyű – most megismerhetik!

nevelőszülők Fotó: Pixabay

Április 30-án Békéscsabára érkezik az Országos Befogadlak nevelőszülői toborzó nap. Azokat, akik közelebbről is szeretnének megismerkedni a nevelőszülők hivatásával, a CsabaParkban 15 órától megtehetik.

hirdetés

A rendezvényre ellátogat dr. Simon Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma helyettes államtitkára is, aki szintén azon dolgozik, hogy a lakosság minél többet megtudhasson a nevelőszülőségről. Mellette számos szervezet, a Békés Megyei Kormányhivatal, országgyűlési képviselők, önkormányzatok képviselői is részt vesznek majd a programon. A cél, hogy az érdeklődők testközelből megtapasztalhassák, hogyan zajlik az élet a nevelőcsaládokban, kiből lehet nevelőszülő, milyen anyagi vonzata van ennek a munkának.

hirdetés

Sziszák Katalin, a Békés Megyei Szociális, Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat igazgatója a rendezvénnyel kapcsolatban elmondta, a program 2018 őszén indult. Új nevelőszülők, -családok belépésére van szükség, mert egy generációváltás zajlik éppen, és nagyon kevés az új jelentkező. A családfosztott gyerekek számára a legjobb alternatívát a nevelőcsaládok jelentik egészen addig, amíg vagy a saját családjukba vissza nem kerülhetnek, vagy örökbe nem fogadják őket. Jelenleg mivel kevés a nevelőszülő, sok gyermek kerül egy családba. Könnyebb lenne, ha nagyobb lenne a befogadói létszám, hogy minden gyermekre nagyobb figyelem jusson.

Közel 600 gyerek él nevelőszülők gondozásában

Jelenleg megyénkben 598 gyermek él nevelőcsaládban. Ebből 77 valamilyen egyházi vagy civil szervezethez, 521 pedig a központhoz tartozik. 122 nevelőszülő dolgozik a gyermekvédelmi központnak, összesen 31 településen – árulta el Kisné Fekete Marianna, a központ szakmai vezetője. A megyében jelen van még az SOS Alapítvány, az Ágota Alapítvány és a református egyház nevelőszülői hálózata, de jelentősen kisebb létszámmal.

2014-től sok pozitív változás történt a nevelőszülői hivatás tekintetében. Most már foglalkoztatási jogviszonynak számít, vagyis TB ellátásra és a nyugdíjellátáshoz szolgálati idő megszerzésére jogosít. Emelkedett a díjazása is. Az alapdíj bruttó 44.700 Ft, ehhez gyermekenként kiegészítő díjat kapnak a nevelőszülők, 29.800 Ft-ot. A gyermekek ellátására külön nevelési díjat (34.200 Ft) ellátmányt (8550 Ft) kapnak. Ha a nevelőszülő szeretne, munkát is vállalhat még mellette.

Arra a kérdésre, hogy miért lehet ilyen kevés a jelentkező, Sziszák Katalin szerint az információhiány a válasz. Azokon a településeken, ahol van már nevelőszülő, szívesebben vállalják mások is, hogy segítenek egy gyermeknek. Régen gyakoribb volt, hogy kivettek egy-egy gyermeket az otthonból, mert a saját már felnőtt és üres a ház. Ez azóta kiment a köztudatból. Ma már a felnőtt új generáció nem ismeri ezt a fajta társadalmi szerepvállalást.

A toborzó nap során fel kívánják hívni a figyelmet erre az áldozatos munkára. Nevelőszülők és nevelt gyermekek is részt vesznek majd rajta, hiszek ők avathatják be leginkább az érdeklődőket. Minden gyermeknek családban a legjobb, ha nem a sajátjában, akkor nevelőszülőknél. Ezt a szakemberek is alátámasztják. Így megtanulhatja azokat a szociális mintákat, amikre a későbbi életében szüksége lesz. De ez csak egy a sok tényező közül.

A Sziszák Katalinnal és Kisné Fekete Mariannával készült interjút itt meghallgathatják:

hirdetés

Szóljon hozzá!

− 2 = 1