MSZP: elindult a bérlakáskérdés megoldása

mszp Fotó: Körös Hírcentrum

Az április 18-ai békéscsabai közgyűlés után az MSZP-frakció egy közleményben számolt be a legfontosabb tárgyalt témákról. Mint írják, ismét vissza kellett lépni egy energetikai felújításból és ismét megürülhet egy háziorvosi praxis. Emellett tárgyaltak a mindennapokat érintő és az ezeket befolyásoló gazdasági kérdésekről.

hirdetés

A mindennapokat érinti a helyi tömegközlekedés kérdése. Van, ami nem változik. A DAKK Zrt. új vezetése se gondolta úgy, hogy jelenlétével, szakmai hozzáértésével segíteni szeretné a Közgyűlés munkáját. Veszteségtérítést viszont kérnek. Nem is keveset. A szolgáltatás színvonalával azonban kevesen elégedettek. Sőt, a Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt.-n belül működő kecskeméti tömegközlekedés több mint 10 új buszt kapott, Szeged több mint 40-et, Békéscsaba semmit. A Körös Volán beolvadása, a DAKK létrejötte óta finoman fogalmazva sem felhőtlen a kapcsolat az önkormányzat és a közlekedési társaság között. Ezért meg fogják vizsgálni, milyen feltételekkel, mennyibe kerülne, ha saját tömegközlekedési céggel végeznék ez a feladatot.

hirdetés

Sajtóinformációk megerősítését, illetve a kórház helyzetéről kértek tájékoztatást a térség országgyűlési képviselőjétől. A hírekben azt olvasták, hogy 13 kórházba pénzügyi felügyelőt neveznek ki az eladósodás csökkentésére, megállítására. A Békés Megyei Központi Kórház dobogós a legeladósodottabb kórházak listáján. Ez az összevonás előtt, illetve amíg önkormányzat felelt a gazdálkodásért, nem így volt. Olyan kérdéseket tettek fel, hogy kapott-e az intézmény pénzügyi felügyelőt? Van-e terv az adósság csökkentésére? Mit tervez az állam az egészségügyben? Az országgyűlési képviselő későbbre ígért választ.

Fenntartható fejlesztések kellenek

A zárszámadás vitája számháborút nem, de ideológiai vitát hozott. Hallhatták, hogy stabil a költségvetés, „csak” a vagyoni bevételek nem teljesültek. A megvalósuló beruházások kapcsán a fenntarthatóság kérdésére továbbra sem érkezett érdemi válasz. Ezek a kiadások már a városi kasszát fogják terhelni, nem is kis mértékben. Ami már elhangzik ezzel kapcsolatban: “kell majd vele foglalkozni”, “igen, pénzbe fog kerülni”, “ha nő a város lakossága, akkor az eltartó képessége is nőni fog”. Ha a beruházások tervei elkészültek – állítólag igen-, akkor arról is kellett, hogy készüljön számítás, mennyibe kerül majd a fenntartása, működtetése az adott beruházásnak. Ezek a számítások többszöri kérésre sem kerültek még a Közgyűlés elé.

Maratoni vita után nem sok előrelépés történt a Karácsonyi Vásár ügyében. A cél nem az volt, hogy több pénzből legyen karácsonyi vásár, hanem hogy a meglévő feltételek mellett pályázat útján válasszák ki a vállalkozót a megrendezésre. Ehhez képest már az is elhangzott, hogy 10 millió keretösszegből gazdálkodjanak a megvalósítás során – olvasható a közleményben.

Meg kell oldani a szociális bérlakások helyzetét

Közgyűlés-értékelő sajtótájékoztatót is tartott később a frakció képviseletében Miklós Attila és Fülöp Csaba önkormányzati képviselő. Itt szó esett arról, hogy a bérlakás-állomány bővítésére lenne lehetőség egy vállalkozó bevonásával. Ezzel kapcsolatban Miklós Attila kifejtette, hogy mindenképpen meg kell oldani a lakások állományának bővítését. Fülöp Csaba szerint az is előrelépés, hogy valamilyen javaslat egyáltalán elkészült már a kérdésben. Minden érkező opciót meg kell vizsgálni, a fejlesztésre, bővítésre mindenképpen szükség van.

Nagy erőfeszítéseket tesz azért az önkormányzat, hogy a közterületeken legyen wifi hálózat. Ami most van rendszer, az nem alkalmas a mai modern eszközökhöz. Ezért úgy döntöttek a képviselők, hogy pályázatot nyújtanak be egy modernebb rendszer kiépítésére.

A sajtótájékoztató felvételét itt meghallgathatják:

hirdetés

Szóljon hozzá!

11 + = 16