Erős lehűlés jön hétvégén

ónos, eső, havazás, csapadékos Fotó: Pixabay

Az átlagos hőmérsékletű, záporokkal, zivatarokkal tarkított májusi időt követően vasárnapra viharos széllel, további csapadékkal erős lehűlés érkezik.

hirdetés

Csütörtök lesz a hét legmelegebb napja, a maximumok 19 és 24 fok között alakulnak. Egyúttal ezen a napon lesz az előttünk álló időszakban a legjobb idő, ugyanis országszerte több órára kisüt a nap, a megnövekvő gomolyokból inkább csak északkeleten, keleten alakulhat ki elszórtan egy-egy zápor, esetleg zivatar. A nyugati-délnyugati szél többfelé élénk, erős lesz.

hirdetés

Pénteken az enyhe reggelt követően már gyakrabban lesz felhős az ég, és többfelé kialakulhatnak záporok, zivatarok, legkisebb eséllyel az Alföld déli, délkeleti részén. Itt lesz a legmelegebb, délután 22-23 fok is lehet, miközben északnyugaton csak 16-17 fok körül alakul a csúcshőmérséklet. A nyugati-délnyugati szél sokfelé felerősödik, főként zivatarok idején viharossá fokozódik.

Hétvégén jelentősen átalakul időjárásunk. Nyugat-, Északnyugat-Európa fölött egy nagy kiterjedésű, úgynevezett blokkoló anticiklon alakul ki, melynek keleti oldalán észak, északnyugat felől nagy mennyiségű hideg, sarkvidéki eredetű légtömeg indul meg dél felé. A Földközi-tenger középső medencéje fölött mediterrán ciklon alakul ki, mely alapvetően meghatározza majd időjárásunkat.

Szombaton nyugaton, északnyugaton tartós eső, máshol záporos-zivataros csapadék lesz jellemző, de főként a délelőtti órákban az északnyugati tájak kivételével még hosszabb-rövidebb időszakokra kisüthet a nap. Ezen a napon még nem lesz jellemző a viharos légmozgás, igaz több helyen élénk lesz a délies szél. Nyugaton, északnyugaton 12-16, máshol még 17-22 fokig melegszik a levegő.

Vasárnapra a Dunántúlt elárasztja a hideg levegő. Az erős, viharos északi-északnyugati szélben itt mindössze 6 és 10, a Dunától keletre még 11 és 17 fok között tetőzik a hőmérséklet. Eső, zápor sokfelé várható, keleten még zivatarok is kialakulhatnak, több helyen jelentős mennyiségű csapadék hullhat. A ciklon hátoldalán a Dunántúl nyugati felén, a magasabban fekvő tájakon akár hópelyhek is keveredhetnek az esőbe, a magasabb hegycsúcsokon átmenetileg vékony hólepel is kialakulhat – írja az időkép.

hirdetés

Szóljon hozzá!

74 − = 65