Ability Café: az elfogadás és integráció lehetősége

Fotó: Misák Darinka

Az Esély Pedagógiai Központ Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Pánczél Imre Tagintézménye idén is megszervezi Békéscsabán az Ability Café “Én elfogadlak, fogadd el tőlem…” önkéntes kávéházi felszolgálást.

hirdetés

A különleges program május 6-án indul, a fiatalok két héten keresztül várják majd a vendégeket az egyik békéscsabai belvárosi kávézóban. Misák Darinka, az intézmény gyógypedagógusa megosztotta, ő elsőként 2014-ben, Pécsen találkozott ezzel a kezdeményezéssel. Ott a Fogd A Kezem Alapítvány nyugalmazott elnöke, Szvacsekné Jahn Gitta indította el. Mint írják az alapítvány honlapján, a cél, hogy a fogyatékos személyt ne önmagában, hanem egy adott feladat, munka elvégzésének rendszerében – pincér, pultos – szemléljék. Közvetíteni kívánják a szűk értelemben vett szakma felé is, hogy ne a fogyatékosságuk tényét hangsúlyozzák az esetükben, hanem újabb és újabb esélyt kell teremteni a társadalmi együttlétre.

A fiatalok a program keretében egy több hónapos felkészítés után önkéntes felszolgálást végeznek. A programot először 2015-ben Orosházán valósították meg. Akkor a bevont értelmileg akadályozott fiatalok 40-45 évesek voltak. A szüleiket először aggodalom töltötte el, hogy hogyan fogadja majd gyermekeiket a társadalom egy ilyen nyilvános közegben. Korábban leginkább az előítéletet tapasztalták meg. Az első évben még alig volt érdeklődés, 2016-ban és 2017-ben ellenben már egyértelműen sikeres volt a program. Nőtt a kávéház vendégszáma azokban a napokban, amikor a különleges vendégpincérek is dolgoztak.

2018-ban szervezték meg először Békéscsabán. A Pánczél Imre Tagintézmény fiataljaival és Gellén Gáborné gyógypedagógussal vitték tovább a megyeszékhelyen a programot. Tavaly hat fiatalt érdekelt a kávéházi felszolgálás, idén még többen lesznek. Misák Darinka azt is megosztotta, hogy a 2018/2019-es tanév szeptemberében már tulajdonképpen elindult az idei program. Akkor kezdte el felvenni a kapcsolatot azokkal a 16-25 éves fiatalokkal, akiket érdekelt ez a lehetőség. És a csoport megalakulása után el is kezdődött a felkészítés.

Ami talán a legfontosabb a program tekintetében, hogy rengeteget fejlődtek a bevont fiatalok kognitív képességei. A szakirodalom szerint 16-18 éves kor után nehezen fejleszthetők ezek a képességek, erre cáfolt rá ez a program. Bebizonyította, hogy ezek a felnőtt emberek sok-sok gyakorlással felkészíthetők azokra a feladatokra, amelyek ilyenkor rájuk várhatnak. A kávézó munkatársaival együtt dolgozva pedig olyan kapcsolatok, barátságok alakulnak, amelyek egy életre is megmaradhatnak.

A Misák Darinkával készült interjút itt meghallgathatják:

 

ability café
A békéscsabai lelkes csapat. Fotó: Misák Darinka

hirdetés

Szóljon hozzá!

4 + 6 =