A fiatalok támogatásáról is döntöttek Békésen

izsó gábor békésen Fotó: Körös Hírcentrum

Április 25-én tartotta soron következő ülését a város képviselő-testülete Békésen. Az ülésen hallhatták többek között a Békéscsabai Hivatásos Tűzoltóság, a Békési Önkormányzati Tűzoltóság és több egészségügyi intézmény beszámolóját is. A részletekről Izsó Gábor polgármester számolt be a Körös Hírcentrumnak.

A békési tűzoltók 2018-ban 130-szor avatkoztak be, tehát volt dolguk bőven. Ezek nagy része nem tűzeset, hanem katasztrófaelhárítás, viharkár miatt történő beavatkozás volt. Sajnálatos módon éppen a testületi ülés után történt Békésen az a tűzeset, amihez hasonló évtizedek óta nem volt a városban. 38 tűzoltó is dolgozott egyszerre a lángok megfékezésén. Összesen több mint 24 óráig tartózkodtak kint a helyszínen a szakemberek. A május elsejei rendezvényen meg is köszönte a város a tűzoltók munkáját.

hirdetés

A Békési Gyógyászati Központ és Gyógyfürdő együtt működik a Rendelőintézettel, ahol 16 szakrendelő kapott helyet. A gyógyfürdőben pedig szintén kaphatnak különböző kezeléseket a gyógyulni, pihenni vágyók. Mint azt Izsó Gábor kiemelte, Békésen jelenleg nincs orvoshiány. A rendelő épületén éppen most zajlik az energetikai korszerűsítés, és az eszközállomány fejlesztésén is folyamatosan dolgoznak. A fürdőt tavaly 96.000 fő látogatta. A fejlődés itt is folyamatos, júniusban át tudják adni a külső gyermekmedencét is.

Óvodai sportpálya létesítéséről is döntöttek a képviselők. Békésen egy központi óvoda működik öt tagintézménnyel. Az óvónők fordultak azzal a kéréssel az önkormányzathoz, hogy pályázzanak sportpálya építésére. 30 százalék önerőre van szükség a fejlesztéshez, az óvodák már azt is kidolgozták, milyen rendszerben tudná minden gyermek használni a pályát. Azt is vállalták, hogy összegyűjtik az önerő felét, ha a város hozzá tudja tenni a másikat.

Zárt ülésen bírálták el az Esélyt a fiataloknak – Békés Város ifjúságsegítő programja című EFOP-pályázatot. Ennek keretében 200 millió forintot nyert az önkormányzat arra, hogy segítse a békési pályakezdőket, fiatalokat. 90 millió forintból már felújítottak 19 lakást, ebbe beköltözhetnek a közeljövőben azok a 18 és 35 év közötti fiatalok, párok, családok, akik elnyerték a támogatást. Itt nem kell lakbért, csak rezsit fizetni, ellenben vállalják, hogy részt vesznek a város közösségi életében. A pályázat másik részeként körülbelül 8,5 millió forintból egy ösztöndíjrendszert dolgoztak ki. A fiatalok ennek keretében havi támogatást kapnak egy éven keresztül, elsősorban azok, akik részt vesznek a város közösségi életében. Azoknak pedig, akik Békésen szeretnének letelepedni, egyszeri 200.000 Ft-os támogatást tud adni az önkormányzat.

Az Izsó Gáborral készült interjút itt meghallgathatják:

Szóljon hozzá!

43 − = 38