Ultrahangos pajzsmirigyszűrésben vehetnek részt az általános iskolások

pajzsmirigyszűrés Fotó: Kormányhivatal/Lehoczky Péter

Újabb mérföldkőhöz érkezett, újabb elemmel bővült a Közös érték az egészség elnevezésű, országosan egyedülálló mintaprogram, amelyet a Békés Megyei Kormányhivatal tavaly márciusban indított.

hirdetés

A megye valamennyi általános iskolája részt vehet az ultrahangos pajzsmirigyszűrésben. Szerdán a gyulai Magvető Református Általános Iskolában vette kezdetét a felső tagozatos diákok szűrése. 2018 márciusában Gyulán debütált a Közös érték az egészség mintaprogram. Azóta a megye számos településén, 140 rendezvényen vettek részt kollégáink az egészségnevelő és -fejlesztő projekttel, amely újabb állomásához érkezett. Az ingyenes iskolai vizsgálatsorozat első napja a mai – hangsúlyozta dr. Sárosi Tamás.

A megyei tiszti főorvos elmondta: az ultrahangos orvosi eszközöket a Békés Megyei Kormányhivatal biztosítja, a felső tagozatos diákok vizsgálatát pedig dr. Kolozsi Anita csecsemő és gyermekgyógyász, valamint endokrinológus szakorvos végzi. A tervek szerint tanítási időszakban, előzetes egyeztetés alapján minden héten szerdán a megye más-más általános iskolájában folyik a felsős diákok szűrése.

Gratulált a kormányhivatal kezdeményezéséhez dr. Kovács József is, aki elmondta: 2010 óta az Országgyűlésben is sokat tettek a magyar lakosság egészségségének védelme érdekében. Gyermek- és fiatalkorban jellemző a pajzsmirigy-alulműködés, azonban száz százalékosan kezelhető és igen jó eséllyel gyógyítható, ezért is fontos a korai szűrés és a pontos diagnózis felállítása – tette hozzá az országgyűlési képviselő.

Gyula Város Önkormányzata elkötelezett az egészségügy iránt, és nagyon fontos szerep, illetve felelősség is hárul az intézményre és a civil szférára egyaránt – emelte ki dr. Görgényi Ernő. A polgármester hangsúlyozta: a város az egészségfejlesztési irodán keresztül maga is folytat hasonló programokat, amelyek keretében szűrik például a gyermekek lisztérzékenységét.

A vizsgálatot végző dr. Kolozsi Anita csecsemő és gyermekgyógyász, valamint endokrinológus szakorvos nyomatékosította: a Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórházában 2014 óta működik gyermek endokrin szakrendelés. Hozzátette: most a hétvégén Gyula lesz a házigazdája a gyermek endokrinológusok éves közgyűlésének.

hirdetés

Szóljon hozzá!

33 − = 30