Mező Andrea: a fiatalokat érdeklő témákkal kell foglalkozni!

Mező Andrea Fotó: Körös Hírcentrum

A MI-ÉRTÜNK Prevenciós és Segítő Egyesület számos programon és fórumon keresztül igyekszik segíteni azoknak, akik veszélyeztetettek lehetnek a legális vagy illegális kábítószerek fogyasztását illetően. Minden évben igyekeznek valamilyen újdonsággal felkelteni a lakosság érdeklődését, most éppen a pályaorientációban nyújtanak segítséget. A részletekről Mező Andrea, az egyesület elnöke tájékoztatott a Körös Hírcentrum stúdiójában.

hirdetés

Mező Andrea kiemelte, sokan azért fordulnak a különböző szerekhez, mert nem érzik jól magukat a bőrükben. Jelentheti ez az aktuális munkahelyet, vagy éppen a választott oktatási intézményt is. Ezért döntöttek úgy, hogy az eddig is jól működő Élményszínház, on-line tanácsadás, családterápia, ártalomcsökkentés, és sok más mellett kiegészítik a palettát a pályaorientációs tanácsadással. Online módon zajlik itt is a segítés, felkészült szakemberek várják a kérdéseket, akik igyekeznek minél hamarabb válaszolni. De lehetőség van egyéni tanácsadásra, személyesen is.

hirdetés

A drogprevencióval kapcsolatban megosztotta az egyesület elnöke, hogy nagyra tartja a békéscsabai Kábítószerügyi Egyeztető Fórum munkáját, melynek alapítótagja voltak. Békés megyében véleménye szerint a legális szerek közül az alkohol jelent hatalmas problémát. Emellett sokszor szembesülnek azzal is a szakemberek, hogy az orvosok által felírt gyógyszerekből szednek be túl sokat. Főleg a hétvégi bulik alkalmával, amikor egy nehezebb hét után fel akarnak töltődni a fiatalok.

És ha már a függőségekről van szó, mindenképpen szót kell ejteni az evészavarokról. A megye fiataljai között ezek is jelen vannak, ennek ellenére nagyon keveset beszélnek róluk a szakemberek. Békéscsabán 2009-ben alakult meg az Egészséges Létvágy Munkacsoport, közös szakmai összefogásában az elhízásban és evészavarban érintettek segítésére. A szakmai együttműködésben résztvevő szervezetek a MI-ÉRTÜNK Egyesület, a Sorsfonó Önismereti Egyesület és a Réthy Pál Kórház. Ezzel a témával is szeretnének ismét hatványozottabban foglalkozni a közeljövőben.

Május elsejével uniós és hazai forrásból elindulhatott egy két éven át tartó prevenciós program, melynek során közel 600 programelemmel igyekeznek segíteni fiataloknak, pároknak, családoknak az egészségesebb életvitel kialakításában. Összesen 48 alkalommal lesznek roadshow jelleggel különböző rendezvények. A pályázatnak része még továbbá egy helyi akcióterv elkészítése is. A tervek szerint ebben foglalják majd össze a szakemberek, hogy a térségünkben mi jelenik meg problémaként. Mire kell reagálni a szervezeteknek. Az utána következő három évre ad majd útmutatót ez az akcióterv.

Sokan gondolhatják, hogy nehéz a fiatalokat figyelmét a drogprevenciós anyagokkal, előadásokkal felkelteni. Ez részben igaz, mert ezzel a témával valóban nem lehet már megfogni őket. Viszont éppen ezért készült egy felmérés a közelmúltban, Békéscsabát is érintve, amiben arról kérdezték a fiatalokat, miről hallanának szívesen. Sok olyan téma volt (az egészségük, jólétük, párkapcsolatuk, stb.), amiről örömmel hallanának többet. Erre építenek a jövőben a szervezetek.

A Mező Andreával készült interjút itt meghallgathatják:

 

hirdetés

Szóljon hozzá!

− 3 = 6