Molcsányi Rita: Igyekszem minden fronton megállni a helyemet!

molcsányi Fotó: BRSE

A BRSE sokszoros válogatott liberója, Molcsányi Rita nem csak a pályán, hanem az iskolapadban is megállja a helyét. A Kicsi becenévre hallgató játékost többek között vizsgáiról, a csabai felnőtt és utánpótlás csapatok kapcsolatáról és a nemzeti csapatról is kérdezték.

BRSE: Több, mint egy hete már az utánpótlással közösen edzetek napi kétszer, a Békéscsabai Városi Sportcsarnokban. Milyen a közös munka?

hirdetés

M.R.: A szezon végeztével megcsappant a felnőtt csapat létszáma, hiszen mindenki szinte egyből a válogatottba ment. 4-5-6 emberrel nem lehet olyan intenzív edzés munkát végezni, mint egy egész csapattal. Ez egy jó ötlet volt, hogy a felnőtt szezon végeztével csatlakozzanak hozzánk a fiatalok, akiknek szintén megtérül a közös edzés, hiszen a május 24-26-a közötti U19-es Országos Ifjúsági Döntőre készülnek. Nekünk jó érzés látni, hogy az utánpótlás játékosok milyen munkát végeznek és hol tartanak, továbbá fontosnak tartjuk, hogy mentoráljuk őket, elmondjuk nekik, hogy min érdemes változtatni és persze próbálunk ösztönzően hozzájuk szólni. Természetesen ők is látják, hogy mi felnőttjátékosok milyen szintet képviselünk – nyilván a mérkőzések alapján is tudják, de másabb testközelből.

BRSE: Mennyire tudjátok a fiatalokat motiválni, hogy teljes erőbedobással menjenek az edzéseken is?

M.R.: Ahogy hallottam Nagy Attilától, korábban sem volt probléma az edzéseken és a mérkőzéseken a motivációval, a küzdőszellemmel. De úgy érzem, hogy a fiatalok még jobban akarnak teljesíteni a jelenlétünkben. Ahogy láttam olyan labdákért is elmennek, amire normál helyzetben azt hiszik, hogy nem érnek el. Az edzések elején és végén, amikor a közös nyújtás van, akkor érdeklődően kérdeznek meg minket egy-egy szituációról, vagy játékelemről, mi pedig természetesen legjobb tudásunk szerint próbálunk segíteni nekik.

BRSE: Mindeközben egy másik fronton is megmérettetések vártak. Mit érdemes tudni a tanulmányaidról, hogyan sikerültek a vizsgáid?

M.R.: Már régóta hallgatói viszonyom van Békéscsabán, gazdálkodás és menedzsment szakon vagyok jelenleg is, de nappali tagozaton nem volt megoldható a bejárásom a napi két edzés és mérkőzések mellett. Ezért levelező tagozaton folytattam, pénzügy-számvitel szakon. Az, hogy hanyad éves vagyok az bonyolult, mert nem minden tantárgyamat lehetett elfogadni, s így nincs bekategorizálva, hogy mennyi van még hátra a diplomáig. Sokszor egy hosszú buszút során, vagy éppen esténként tanultam a vizsgáimra. Az elmúlt hetekben csináltam meg az év végiket, s elégedett lehetek az eredményeimmel.

BRSE: Te később csatlakozol a válogatotthoz. Pontosan mikor kezded a felkészülést a nemzeti csapattal a közelgő Európa Bajnokságra?

M.R.: Pont a tanulmányaim miatt kérvényeztem a távollétemet. Május 6-ától kezdődött a válogatott programja, de nekem május elejétől, a hó közepéig vizsgáim voltak. A nemzeti csapat jelenleg Belgiumban készül. Amint ők hazaérnek, én a következő állomáson, Nyíregyházán csatlakozok a kerethez. Ott fogadjuk majd Franciaországot az Európa Ligában. Azt követően egészen az Európa Bajnokság végéig maradok a válogatottal. Fontosnak tartom az idei EB szereplést, hiszen részben hazai rendezésű kontinensviadalról lesz szó, amely kiváló alkalom arra, hogy felhívjuk a fiatal kislányok figyelmét a sportág szépségére és ezáltal népszerűsítsük a röplabdázást.

Forrás: BRSE

 

Szóljon hozzá!

+ 78 = 85