Mentők napja alkalmából tartottak állománygyűlés a gyulai mentőállomáson

Fotó: Körös Hírcentrum

Mentők napja alkalmából tartottak állománygyűlést a gyulai mentőállomáson.

Az ünnepségen dr. Görgényi Ernő polgármester mondott elsőként köszöntőt. A közösség nagyra becsülő üzenetét adta át a mentősöknek: „Magyarországon szép hagyomány, hogy különféle, a társadalom számára jeles szolgálatokat tevő foglalkozásoknak szentelünk egy napot, amely csak róluk szól. Ezeknek az ünnepségeknek az egyik célja az, hogy felhívja a figyelmet e szolgálatok jelentőségére és arra az értékre, amelyet képviselnek hazánk számára. Hogyha csak ez lenne a célja, akkor azt gondolom Gyulán nem kellene mentők napot tartani, hiszen nyilvánvaló, hogy a gyulai emberek, sőt a Békés megyei polgárok nagyon is tisztában vannak mindannak a szolgálatnak a jelentőségével és értékével, amit önök folytatnak nap, mint nap kemény munkával”- fogalmazott a városvezető, majd felidézte azt az összefogást, melynek eredményeként megvalósulhatott a koraszülött-mentőautó üzembe helyezése, amely hiányzott a megyéből.

hirdetés

A gyűjtés megmozgatta a polgárokat, vállalkozásokat egyaránt, így nem egészen egy év alatt sikerült 45 millió forintot összegyűjteni. A városvezető beszámolt arról, hogy mikor a koraszülött-mentőautó üzembe helyezéséről írták alá az Almásy-kastélyban a szerződést, az Országos Mentőszolgálat főigazgatójával volt alkalmuk beszélni a gyulai mentőállomás korszerűsítéséről. Az önkormányzat célul tűzte ki a mentőállomás kapuinak modern garázskapura való lecserélését, ami megkönnyíti majd a ki és beállást, a mentősök munkáját.

A városvezetőt követően dr. Sárosi Tamás, megyei tisztifőorvos köszöntötte a megjelenteket. Felhívta a figyelmet a kormányhivatal társadalom integrációs szerepkörében végzett „Közös Érték az Egészség” -elnevezésű programjára, melynek keretében tanfolyamokat tartottak a munkavállalók számára a mentőszolgálattal együttműködve.

Végül dr. Zentay Attila főorvos, a mentőszolgálat régiós igazgatója mondta el ünnepi gondolatait. Kiemelte, hogy 1948. május 10-én alakult meg az Országos Mentőszolgálat, ami akkor nagyon nagy dolognak, csodának számított, ugyanis már 1887-ben elindult a szervezett mentés Magyarországon, majd látták a szervezés szükségességét így 1926-ban önkéntes mentő egyesületek jöttek létre. A második világháborút követően pedig ezeken az alapokon indult el az országos hálózat szervezése. Jelenleg 254 mentőállomás van az országban, ami vigyázza az emberek biztonságát. „A mentők napján kicsit magunkat kell ünnepeljük. Minden ünnep arról szól, hogy elgondolkozzunk azon, hogy mit is tettünk az elmúlt évben és milyen feladatok várnak ránk a jövőben.”

Megújult a mentőtisztek munkaruházata, valamint előrelépés történt a gépkocsipark és mentéstechnikai fejlesztésben egyaránt, amely munka folytatódik idén is. A jövő évben egy 3 milliárd forintos fejlesztés fog lezárulni. A köszöntők elhangzását követően díjakat, elismeréseket adtak át a mentőállomáson dolgozók számára. Fodor József és Horváth Attila regionális igazgatói dicséretet kaptak, Bakonyi József és Varga Dávid a „Mi díjunk” helyi elismerésben részesültek.

Szóljon hozzá!

64 − = 54