Szarvas Péter: utcanév-változtatásról is döntöttek a képviselők

szarvas péter Fotó: Körös Hírcentrum (Archív)

Május 16-án ült össze ismét Békéscsaba képviselő-testülete. A tárgyalt napirendi pontokról Szarvas Péter polgármestert kérdeztük.

hirdetés

Elsőként a Békéscsabai Hivatásos Tűzoltóparancsnokság 2018. évi tevékenységéről hallhattak beszámolót a képviselők. Szerencsére az elmúlt évben kevesebb tűzeset fordult elő, halálos kimenetelű tragédia nem is fordult elő. Minőségi munkát végeztek a szakemberek, elégedett volt a testület a beszámolóval.

hirdetés

Utcák átnevezése, átminősítése is napirendre került. A Tücsök utca a Keleti kertek városrészben található, ami régen zártkerti pihenő övezet volt. Ma már nagyon sok a családi ház is ebben a részben. Az utca északi részére betelepült vállalkozások kezdeményezték, hogy gazdasági övezetté minősítsék azt a területet. Az ott élők pedig kérték, hogy ne legyen változtatás. A lakosság kérésének eleget téve maradt mindkét oldal az eredeti besorolás alatt.

Öt másik utca névváltoztatásáról szintén tárgyaltak. A Linamar nagyberuházása kapcsán a cég kezdeményezte, hogy az odavezető út a Tengely utca elnevezést kapja, utalva az ott folyó gyártási munkára. Ezt megszavazták a képviselők. A törvényi szabályozás és a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalása miatt Gorkij neve nem lehet közterület neve. Így a békéscsabai Gorkij utca nevét is meg kell változtatni – mondta el Szarvas Péter.

Károlyi Mihály nevének használata az MTA szerint szintén nem javasolt. Károlyi Mihály esete azért különleges, mert ő a város díszpolgárainak egyike. A Károlyi Mihály utca közterület elnevezés megváltoztatásáról is döntöttek, az utca 1910-től 1962-ig Károlyi utca volt, az akkori elnevezést Károlyi Gáspárról kapta. Az utca új neve Károlyi utca lesz, bár a polgármester hozzátette, ezt nem lett volna kötelező meglépni. A Botyánszki Pálné utca és a Lipták András utca elnevezésről sem rendelkezik egyértelműen a Magyar Tudományos Akadémia.  A Botyánszki Pálné utca és a Lipták András utca tehát egyelőre marad ezekkel a nevekkel.

Az 5. számú fogorvosi körzet és a 22. számú felnőtt háziorvosi körzet ellátásával kapcsolatban Szarvas Péter elmondta, az ellátás rendezett a városban. A fogorvosi praxis betöltésére új szakember érkezik, míg a háziorvosi körzetben továbbra is helyettesítéssel oldják meg az ellátást.

A PET palackok használatának korlátozása környezetvédelmi döntés volt. Mind a Polgármesteri Hivatalban, mind az önkormányzat által fenntartott intézményekben jelentősen csökkenteni kívánják a palackok számát a következő öt évben.

Az egyik éles vitát kiváltó napirend az Almáskerti Ipari Parkban található élelmiszeripari inkubátorház értékesítése volt. “Kihullott egy csontváz a szekrényből” – fogalmazott Szarvas Péter. Érkezett egy vételi ajánlat az épületre, ekkor derült ki, hogy az 1200 négyzetméteres ipari üzemet mindössze 336 ezer forintért bérlik már öt éve. Ennél jóval több hasznot is hozhatna a városnak. Árverésre bocsátják az ingatlant, és a vagyonértékelés szerinti forgalmi értéken meghirdetik.

Ismét napirendre került a kutyafuttatók kérdése. Lehetősége van a városnak pályázati támogatással zárt kutyafuttatók létesítésére. A helyszínekről viszont nehezen tud dönteni a testület. A benyújtott pályázatban három helyszínt jelöltek meg: a Bartók Béla út 4 7-49. szám előtti közterületet, az Erzsébet lakópark mellett található közparkot, valamint a Fövenyes utcán található zöldterületet. A Bartók Béla úti közterülettel kapcsolatban jelentős lakossági ellenállás alakult ki, így azt a területet elvetették. Annak érdekében, hogy a pályázatban szereplő három kutyafuttató megépülhessen, a lakossági jelzés alapján újabb két területet vizsgáltak meg. Felmerült a Tolnai utca és Trefort utca által határolt zöldterület és az Erdélyi sor és a Szent István Egyetem között található Cserkész tér elnevezésű zöldterület.

A Szarvas Péterrel készült interjút itt meghallgathatják:

 

hirdetés

Szóljon hozzá!

2 + 1 =