A szúnyogok elleni védekezésre figyelmeztetnek

Körösök, szúnyogok, szúnyoggyérítés Fotó: Pixabay

A kiadós esőzéseket követő meleg időjárás a szúnyogok elszaporodását eredményezheti. Csípésük nem csak kellemetlen, de egyben veszélyes is lehet: betegségeket terjeszthet. Éppen ezért elengedhetetlen az ellenük való védekezés.

hirdetés

Az utóbbi időben különösen szokatlan és veszélyes szúnyogfajok is megjelentek hazánkban. A szúnyoggyérítés, -irtás államilag koordinált feladat, de a saját lakókörnyezetében mindenki tehet a kellemetlen rovarok ellen. Az ország bizonyos területei a folyók, tavak környezete, az ártéren fejlődő szúnyogok miatt fokozott ártalomnak vannak kitéve. A központi gyérítés főként ezekre a területekre fókuszál.

hirdetés

Fontos, hogy az otthonában minden ingatlantulajdonos szüntesse meg azokat a vízgyűjtőket (ilyen lehet az udvaron tárolt vödör, esővízgyűjtő edény, de az állatok, házi kedvencek itatóvize és a virágcserép alátétben összegyűlt víz is), amelyek a szúnyogok szaporodását segítik. A csípések elleni védekezés leghatékonyabb formája a hosszú szárú, ujjú ruházat viselése, illetve a bőrre kenhető, fújható rovarriasztó szerek is sokat segítenek. A szabadban, például a teraszon a füstképző, szúnyogirtó „spirál” illetve lámpaolaj használata is riasztja a vérszívókat. Az ingatlanok esetében garantáltan hosszú távú és vegyszermentes megoldást jelent a nyílászárók felszerelése szúnyoghálóval.

Az engedélyezett riasztószerekről a https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/irtoadat honlapon tájékozódhat – írja a bekesijarasok.hu.

 

hirdetés

Szóljon hozzá!

+ 30 = 32