Kihasználta a sértett hiszékenységét a sarkadi házaspár

gyulai, mezőberényi, embercsempészés, sarkadi, millió, légpuskával, ügyészség Fotó: Pixabay

Egy sarkadi házaspár egy helyi ügyvéd közreműködésével egy befolyásolható férfi ingatlanát szerezték meg zsarolás útján. Majd onnan értéktárgyait jogtalanul eltulajdonították. A Békés Megyei Főügyészség vádat emelt ellenük a napokban.

hirdetés

A tényállás szerint a házaspár 2013 végén jelzálogszerződésük miatt nehéz anyagi helyzetbe került, családi házuk elvesztése fenyegette őket. A házaspár nő tagja ekkor ismerkedett meg a könnyen befolyásolható sértettel, akinek a bizalmába férkőzött annak érdekében, hogy anyagilag kihasználja, amire férje is az áldását adta. Rövid ismeretség után a nő valótlanul azt ígérte a sértettnek, hogy elválik férjétől és hozzá megy feleségül. Ebben a sértett vakon hitt, majd a nő és a fia hozzá is költöztek.

hirdetés

A nő már 2013 végén előállt azzal az ötlettel, hogy férjével megveszik fiuk számára a sértett sarkadi házát, azonban megígérte neki, hogy továbbra is együtt fog élni vele. A házaspár egy helyi ügyvédet bízott meg az adásvételi szerződés elkészítésével. 2014. január 23-ára időpontot is egyeztettek vele. A sértett azonban meggondolta magát az adásvétel kapcsán. Ekkor a vádlottak azzal fenyegették meg, hogy „kinyírják” a családját, ha nem írja alá a szerződést.

A sértett félelmében elment az ügyvédhez, aki bár a fenyegetésről nem tudott, azonban valótlanul azt foglalta a szerződésbe, hogy a házaspár a vételárat kifizette. Erre nem került sor, és ez nem is állt a szándékukban. Miután az adásvételi szerződést aláírták, a vádlottak gyermekének tulajdonjoga és a nő haszonélvezeti joga az ingatlannyilvántartásba bejegyzésre került. A vádlottak a vételárat a későbbiekben sem fizették meg, ezzel a sértettnek közel 700 ezer forint kárt okoztak.

Ezt követően, 2014 folyamán a vádlottak a sértett jelentős anyagi közreműködésével felújították a zsarolással megszerzett ingatlant, majd az onnan történő kiköltözésre szólították fel a sértettet. A kilátástalan helyzetbe került férfi ezután családjánál lakott, majd hajléktalan volt. Kórházi kezelésre is szorult, mialatt korábbi ingatlanából a vádlottak az értéktárgyait közel 600 ezer forint értékben eladták és megsemmisítették.

A Békés Megyei Főügyészség a házaspárt minősített zsarolással, sikkasztással és közokirat-hamisítással vádolja. Míg az ügyvéd ellen hamis magánokirat felhasználása a vád. A házaspárral szemben a halmazati szabályok alapján 2 évtől 11 évig terjedő szabadságvesztés büntetés szabható ki, és a főügyészség a bírósági eljárás lefolytatásának gyorsítása érdekében az új büntetőeljárási törvény szerinti mértékes indítványt is előterjesztett a vádlottak beismerése esetére. Az eljárás a Gyulai Járásbíróságon folytatódik – olvasható a főügyészség közleményében.

 

hirdetés

Szóljon hozzá!

− 4 = 4