Sikeres volt a MATASZ haditorna Orosházán

matasz Fotó: Gregor László

A Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) Békés megyei szervezete minden évben megrendezi a haditornákat. Szeptember-októberben egy megyei jellegű versenyen küzdenek meg a fiatalok, míg májusban Orosházán szervezik meg a járási jellegű haditornát.

hirdetés

Most is így történt, hiszen az Antal László elnök vezette orosházi városi szervezet egy jó hangulatú versenyt hozott tető alá. Ami örömteli volt, hogy bár járási jellegű haditornának indult, de Békéscsabáról is jöttek csapatok. Elmélet, terepfutás, légpuska lövészet, gépkarabély szétszedése-összeszerelése, sebesült szállítás – ezek mind szerepeltek a pörgős nap programjában.

hirdetés

A regisztráció után Antal László ismertette a programot. Orosháza vezetői részéről Bojtor István alpolgármester köszöntötte a megjelent csapatokat, kiemelve a rendezvény jelentőségét a fiatalság honvédelmi nevelésében. Magyarország új haderőt épít ki, erőteljes fejlesztések kezdődtek, a technika mellett az utánpótlásra, a jövő képzett katonáira is szükség lesz. Ezt a gondolatmenetet folytatta a MATASZ Békés megyei elnöke, Nagy Zoltán ezredes is. Ő arra is kitért, hogy az itt továbbjutó csapatok  az őszi, békéscsabai nagy megyei haditornán is megmérettethetik magukat.

A verseny fontosságát az is mutatta, hogy a megyei elnökségből dr. Zahorán János orvos százados is jelen volt. Emellett megtisztelte jelenlétével a versenyt Nyitrai István alezredes, tiszteletbeli elnök is. A Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda vezetője, Braun Tibor őrnagy állomás-parancsnokként segítette a versenyt.

A verseny a hagyományoknak megfelelően az elmélettel kezdődött, ami a trianoni diktátummal kapcsolatos feladatlap megoldásából állt. Majd a csapatok a különböző állomások kihívásait küzdötték le. A kíváncsiak a tűzoltókkal és a rendőrökkel  is találkozhattak. Érdekes volt megfigyelni, hogy arányát tekintve nagy számban vettek részt a hölgyek a csapatokban, ami azt mutatja, hogy tőlük sem áll messze a honvédelem iránti érdeklődés.

A nap végén eredményhirdetésre került sor. A kupák átadásánál a harmadik helyezettek kupáit a Nemzetközi Szent-György Lovagrend Békés megyei priorátusa biztosította, ami nem csoda, hiszen a Békés megyei priorátus vezetője lovag Antal László orosházi MATASZ elnök. Itt volt lovag Gregor László, aki a békéscsabai MATASZ szervezetet szervezi.

Nagy Zoltán ezredes , MATASZ megyei elnök elégedett volt, örült, hogy ennyi csapat eljött versenyezni, nem történt baleset, s remélhetőleg a jövőben még több csapat jön majd. Mondják el a gyerekek, ha jól éreztük magukat, és az őszi haditornát is megrendezik majd Békéscsabán. Antal László MATASZ orosházi városi elnök szerint ugyanolyan jó hangulatú volt a verseny, mint a korábbi években. Nagyon jól teljesítettek a csapatok és az időjárás is megfelelőnek bizonyult. A Nemzetközi Szent-György  Lovagrend segítő jellegű, és köszönet illeti a segítségért.  A lovagrendek amúgy is katonai jellegűek, vagyis nem áll messze tőlük az ilyen tevékenység támogatása.

Az eredményeknél külön hirdettek győztest az általános- és a középiskolás korosztálynál.

Általános iskolások:

  1. Békéscsabai  Erzsébethelyi Általános Iskola
  2. Békéscsabai Szlovák Nyelvű Gimnázium és Általános Iskola
  3. Békéscsabai Kazinczy Ferenc Általános Iskola
  4. Vörösmarty Mihály Általános Iskola Orosháza Rákóczitelepi Tagintézmény

Középiskolások:

  1. GYSZC Kossuth Lajos Szakgimnázium Orosháza „Védők”
  2. GYSZC Kossuth Lajos Szakgimnázium Orosháza „Amazonok”
  3. Székács József  Evangélikus Gimnázium Orosháza

 

hirdetés

Szóljon hozzá!

36 − = 27