Magyarországon közel 5,4 millió az interneten vásárlók száma

,online vásárlás veszélyei interneten Illusztráció: Pixabay.com

A felnőtt magyar internetezők 91 százaléka, azaz közel 5,4 millióan legalább egyszer vásároltak az interneten az elmúlt egy évben. Az eredmény az eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft. 1046 ember bevonásával készített áprilisi reprezentatív felméréséből derül ki, amit szerdán juttattak el az MTI-nek.

hirdetés

A két évvel ezelőtt, 2017 májusában végzett kutatás óta az online vásárlók tábora 800 ezerrel bővült. Az eNET arra számít, hogy a jövőben az online vásárlók számának emelkedése helyett a vásárlás intenzitásának a növekedésén lesz a hangsúly. A legtöbben mobiltelefont és kiegészítőket rendelnek az internetről (a megkérdezettek 58 százaléka). Továbbá ruházati cikket (57 százalék), játékot vagy ajándékot (53 százalék), a szolgáltatások közül pedig kiemelkedik a szállásfoglalás (60 százalék).

hirdetés

A korábbi években még nagyjából egyenlő arányt képviseltek a készpénzmentes, a készpénzes és a mindkét fizetési módot kedvelők. Mára azonban egyértelműen többségbe kerültek a készpénzmentes fizetési módokat preferálók a készpénzzel fizetőkkel szemben (51, illetve 19 százalék). Míg a mindkét típusú fizetési módra nyitottak aránya nagyjából változatlanul 30 százalék maradt.

A külföldi webáruházban vásárlók aránya is rohamosan nő: a válaszadók 58 százaléka, azaz 3,1 millióan vásároltak már online külföldről, számuk 2017 májusa óta közel 900 ezerrel bővült. Az eNET szerint az online bevásárlási szolgáltatások – amelyeket egyre több áruházlánc kínál – terjedése nagyban hozzájárulhat a magyar e-kereskedelem bővüléséhez. Az áprilisi felmérésük szerint az e-vásárlók 22 százaléka, azaz 1,2 millió ember élt már ezzel a lehetőséggel: a válaszadók 67 százaléka a Tesco, 27 százaléka az Auchan online áruházában vásárolt már. Megjegyezték, hogy májusban elindult a Spar hasonló szolgáltatása is – írja az MTI.

 

hirdetés

Szóljon hozzá!

76 − 72 =