Drogmentes Maraton a szerhasználat elleni küzdelem jegyében

drogmentes Fotó: Körös Hírcentrum

Idén már 18. alkalommal szervezték meg és futják le a téma iránt elkötelezettek a Drogmentes Magyarországért Maratont. Április 27-én Budapestről indultak, Békéscsabát május 24-én érték el.

hirdetés

A Drogmentes Magyarországért Maraton nem csak Magyarországon, de egész Európában is a legnagyobb sporttal egybekötött drogmegelőző kampány. Ennek részeként a csapattagok körbe futják egész Magyarországot, amihez több ponton is lehet csatlakozni. Emellett a helyi iskolákat ingyenes drogmegelőző oktatással és kiadványokkal támogatják. Ezzel hívva fel a figyelmet a drogok valódi veszélyeire – olvasható a program honlapján.

A Drogmentes kampány célja a figyelemfelhívás, és néhány alapvető tény megértetése a drogok veszélyeiről. Így a csapattagok fiatalos, közvetlen stílusban hívják fel az iskolások figyelmét a különböző szerek okozta problémákra. Az előadások mellett a fiatalok további kérdéseikre az ingyenes felvilágosító füzetekből kapják meg a választ. A szervező Magyar Prevenciós Alapítvány célja, hogy minél több fiatal ismerkedjen meg a drogprevencióval.

A Drogmentes Maraton csapattagjai már közel két évtizednyi szervezői tapasztalattal és jártassággal rendelkeznek. Így mindenben tudnak segíteni, hogy az iskoláknak meg tudják tartani a prevenciós előadásokat. A csapat rendelkezik minden felszereléssel ahhoz, hogy egy osztálynak, vagy akár egy több száz fős iskola teljes létszámának tartson előadást.

Böröcz Katalin, Bodnár Panna Lea és Kálmán Erik szintén a maratonon részt vevő önkéntesekhez tartoznak. Mint megosztották, Békéscsabára Orosházáról érkeztek, a megyeszékhelyről pedig Békésre vezet az útjuk. A végső állomásuk Budapest lesz, június 9-én. Addig még  számos település és jó sok kilométer van hátra. Jelmondatuk, hogy “hatalmas összefogást teremtve közösen növeljék a drogokkal kapcsolatos tudatosságot, ezzel megszűntetve a droghasználatot”. Ezzel Magyarország és Európa minden lakóját szeretnék inspirálni. Véleményük szerint a fiatalokat még azelőtt fel kell világosítani a káros hatásokról, hogy egyáltalán találkoznának a szerekkel. Útközben a csapat egyik része az iskolákban tart előadásokat, egy másik pedig a települések frekventáltabb pontjain helyez ki és osztogat szóróanyagokat.

Arról is beszámoltak, hogy az alapítvány maga év közben is szervez drogprevenciós előadásokat. A maraton egy kiemelt rendezvényük, amit minden évben tavasszal, nyár elején szerveznek meg, illetve futnak le. Önkéntesek vesznek részt rajta, akik akár futnak, előadást tartanak, vagy éppen szórólapot osztanak, a droghasználat megelőzését tartják szem előtt.

 

hirdetés

Szóljon hozzá!

39 + = 45