EDÜ volt, EDÜ van, EDÜ lesz!

Fotó: Körös Hírcentrum

Május 24-én kezdetét vette az EDÜ, a Gyulai Diákfesztivál, mely idén 28. alkalommal került megrendezésre.

hirdetés

Az összművészeti rendezvény, mely 1963 óta két évente kerül megrendezésre, az egyetlen országos középiskolás tehetségkutató verseny a Dunától keletre, mely a mai napig fennmaradt. A tegnapi nap folyamán a fiatalok megmérethették magukat versmondásban, prózamondásban, szólóéneklésben, könnyűzenében, népdalban, hangszeres népzenében, táncban, valamint a képzőművészet különböző válfajaiban mutathatták meg tehetségüket. A Várszínház Kamaratermében zajló könnyűzenei vetélkedőn Pásztor Anna, Heincz Gábor Biga és Baricz Gergő zsűrizett, akik nagyon ügyesnek találták az indulókat. Baricz Gergő tudósítónknak elmondta, úgy érezte magát, mintha egy végzős gálán vett volna részt. „Nagyon jó volt, hogy rengeteg zenekar jelentkezett, ugye ezáltal az élőzenét kultiválják, gyakorolják fent a színpadon. Érdekes volt nézni, hogy a formációknak milyen összetartó ereje lehet, próbáltam latolgatni, hogy mi a mozgatórugója egy egy zenekarnak és emellett külön-külön egyénenként is próbáltam minősíteni a zenészeket és a zenekarok résztvevőit”- fogalmazott.

hirdetés

A délután folyamán különböző workshopok-on vehettek részt az érdeklődők, melyeket az önálló irodalmi alkotás, film, képzőművészet, fotó, könnyűzene és szólóének témájában tartottak a diákok számára. A vacsorát követően az Erkel Diák-ünnepek egyik kultikus programjához kezdtek el gyülekezni a fiatalok a Göndöcs-kertben, ahonnan 19-órakor elindult a fáklyás felvonulás, amely egészen a Várkertig haladt. Ezt követően került sor a Gyulai Várban az ünnepélyes megnyitóra.

Már a felvonulás során is hallatták a hangjukat a diákok, a fáklyákat ugyanis énekelve vitték át a városon, a várban pedig még inkább fokozódott a jó hangulat, ahol az akusztika teret adott a diákok énekeinek.

Elsőként Farkas Mária, a 2019-es EDÜ főszervezője köszöntötte a diákokat. „Mindazok, akik 1963-ban életre hívták az Erkel diák-ünnepet, nem is gondolták, hogy ilyen hosszú évtizedeken átívelő rendezvényt alapoznak meg. Az EDÜ sokszor megújult ez alatt az 56 év alatt, most 2019-ben is egy ilyen megújulásnak vagyunk a részesei, de mindig ugyanaz volt a célja a szervezőknek: ünnepé varázsolják azt a három tavaszi napot, a fiatalok ünnepévé. Mi a 28. EDÜ szervezői hisszük, hogy felejthetetlen ünnep lesz ez a pár nap, a tehetségek ünnepe”-fogalmazott. A tanárnőt követve dr. Görgényi Ernő polgármester mondta el ünnepi gondolatait, majd átadta szimbolikusan a város kulcsát Baráth Aletta diák-polgármesternek. A polgármester felemlítette, hogy az EDÜ közel 60 éves története alatt a rendezvénynek voltak hullámvölgyei, de a most megrendezésre kerülő 28. fesztivál alkalmával a diákünnep újjászervezése mellett döntöttek. Kiemelte, hogy a legfontosabb az, hogy az EDÜ nemcsak a diákoknak, hanem a diákokról is szóljon a jövőben -változatlanul. „Ti egy új kezdet részesei lehettek, ami izgalmas dolog, mi pedig többszörös hálával tartozunk nektek azért, hogy itt vagytok ma velünk”- fogalmazott a városvezető.

A megnyitót követően az Esti Kornél és a PIXA koncertjén szórakozhattak a diákok.

A mai napon 17 és 20 óra között az EDÜ gála kerül megrendezésre a Művelődési Központ színháztermében, melyet Baricz Gergő és Előretolt Helyőrség Íróakadémia közös műsora követ 20:30-tól a Várkert kisszínpadán, majd 21:30-tól a Margaret Island fog koncertet adni a Várkert nagyszínpadán. 23 órától retro discoval és tűzijátékkal zárul a programsorozat.

 

hirdetés

Szóljon hozzá!

+ 86 = 93