Próbavásárlás során bukott le a szabályszegő halárus

próbavásárlás, halfaj Fotó: Pixabay

Próbavásárlás útján leplezte le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ) azt a horgászt, aki – a hatályos jogszabályi előírásokat figyelmen kívül hagyva – fogási tanúsítvány nélkül kísérelt meg értékesíteni 5 darab Balatonból kifogott pontyot. A hatóság százezer forint összegű halvédelmi bírsággal sújtotta a szabályszegőt.

A Nébih állami halászati őrei az egyik közösségi oldalon figyeltek fel arra a bejegyzésre, amelyben Balatonból származó pontyot kínáltak eladásra. A szakemberek a tényállás tisztázása érdekében a próbavásárlás mellett döntöttek. Hiszen a jelenleg érvényes szabályozás szerint halgazdálkodási vízterületből halat értékesíteni csak fogási tanúsítvánnyal lehet.

A próbavásárlás során a megbeszélt helyen és időben valóban eladásra kínáltak 5 darab, összesen 11,37 kg súlyú pontyot fagyasztott és pucolt állapotban. Az árát az eladó 11.300 forintban határozta meg. A horgász a halakat a Balatonból fogta ki, érvényes állami horgászjegy, valamint a Balatonra szóló területi jegy birtokában. Továbbá a halak kifogásának tényét fogási naplójába rögzítette. Mindezek alapján az érintett személy magát a horgászati tevékenységet szabályszerűen gyakorolta. Az értékesítés helyszínén viszont sem fogási tanúsítványt, sem a haltermék nyomon követhetőségét biztosító nyilvántartást nem tudott felmutatni.

A hatályos jogszabályok alapján, halgazdálkodási vízterületből kifogott hal csak fogási tanúsítvánnyal kerülhet kereskedelmi forgalomba. Tekintettel arra, hogy fogási tanúsítványt kizárólag halászati engedéllyel rendelkező személy állíthat ki (ezzel igazolva a hal származását és kifogásának jogszerűségét), a pontyokat eladásra kínáló horgász ilyen dokumentummal nem rendelkezhet, vagyis az általa kifogott hal értékesítésére sem jogosult. A Nébih az elkövetővel szemben eljárást indított, melynek során 100.000 Ft halvédelmi bírsággal sújtotta.

A Nébih kéri, hogy amennyiben halászattal-horgászattal, halkereskedelemmel kapcsolatos szabálytalanságot észlel, jelezze az allamihalo@nebih.gov.hu e-mail címen.

Forrás: Nébih

 


Kövessen minket Facebookon!

Szóljon hozzá!