Az ITM 150 millió forinttal támogatja a Magyar Lovassport Szövetséget

lovassport A képen Piroska Zoltán és Flóra a 2018-as Kanca és Mén Országos Díjugrató Versenyen

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) 150 millió forintos támogatást biztosít a Magyar Lovassport Szövetség számára.

“A sportot kiemelt ágazatként kezeli a kormány, ebből mindenkinek ki kell vennie a részét. A magyar lovas kultúra pedig évezredes alapérték. Ennek megőrzéséért és erősítéséért minden eszközzel tennünk kell. A hagyományőrzés és az innováció jól megfér egymás mellett” – mondta Palkovics László miniszter hétfőn, a ünnepélyes aláírást követően.

Az eseményen kapott tájékoztatás szerint a magyar lovassport az elmúlt évek beruházásainak köszönhetően világszínvonalú infrastruktúrával rendelkezik. Így az ITM ezt a támogatást külföldi szakemberek bevonására, alkalmazására, nemzetközi csereprogramok, külföldi tanulmányutak szervezésére, illetve a felnőtt és még inkább az utánpótlás sportolók felzárkóztatására szánja.

Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke szerint ez a támogatás elérhetőbb közelségbe hozza az olimpiai kvalifikációt. De hozzátette, hogy az ötkarikás játékokon szereplő három szakág közül éppen ott érte csapás a magyarokat, amelyben reális cél lehetett a kijutás a jövő évi, tokiói eseményre. “A legjobb lovunkat, Chacco Blue-t eladta a magyar tulajdonosa hárommillió euróért, így őt most egy svájci lány lovagolja. Nélküle alaposan megcsappantak az esélyeink” – mondta az MTI-nek a díjugratókról Lázár Vilmos, aki díjlovaglásban és lovastusában kevesebb esélyt lát a kvótaszerzésre.

Magyar lovas az 1996-os, atlantai olimpia óta nem szerepelt ötkarikás játékokon. Akkor a lovastusa egyéni és csapatversenyében összesen öt magyar indult. Idén június utolsó hétvégéjén Budapest rendezi díjugratásban a Közép- és Kelet-Európát, valamint Közép-Ázsiát magában foglaló régió egyik kvótaszerző versenyét, melyen a legjobb csapat kijut a tokiói játékokra – írja az MTI.

 


Kövessen minket Facebookon!

Szóljon hozzá!