Tízezer fő feletti látogatószámmal zárt az Andy Warhol kiállítás a Munkácsy Mihály Múzeumban

andy warhol Fotó: Körös Hírcentrum

2019. május 26-án véget ért a Munkácsy Mihály Múzeumban az évtized kiállítása, az Andy Warhol – Ezüst úton a bölcsőtől a …-ig című szenzációs időszaki tárlat, amelyet május 25-én éjfélig tartó nagyszabású finisszázs megrendezésével búcsúztattak a szervezők.

A látogatók a zárórendezvény során bepillantást nyerhettek Andy Warhol filmművészeti munkásságába és megtekinthették a Hullócsillag (Factory Girl) című életrajzi ihletettségű mozifilmet. Zenei produkcióval lépett fel a DMDX vs. LOOPS art punk jazz formáció Budapestről. Felolvasást hallhattak a művész élet- és művészetfilozófiáját fémjelző szellemes, frappáns, ám néha kissé pimasz Andy Warhol-idézetekből. A múzeumi szitanyomó műhely Lonovics László képzőművész vezetésével megállás nélkül várta az érdeklődőket.

Az est során a vendégek az elsötétített teremben zseblámpák fényénél tekinthették meg a tárlatot a kiállítás társkurátora, Gyarmati Gabriella vezetésével. A rendezvény ideje alatt kerül sor Virág Éva békéscsabai festőművész több képből álló műtárgykollekciója ünnepélyes átadására is. Az eseményen az autentikus amerikai ételek és italok mellett a valódi szlovák prémium sört, az Urpinert is megkóstolhatták a résztvevők.

A világhírű, 115 eredeti Warhol-művet, köztük számos relikviát felvonultató kiállítás a Munkácsy Mihály Múzeum történetének egyik legjelentősebb vállalkozása, amelynek bemutatása idehaza és nemzetközi viszonylatban egyaránt figyelemre méltó sajtóvisszhangot váltott ki.

A 2019. február 19-én nyílt tárlatot 10 146 fő tekintette meg, ami óriási siker, ugyanis időszaki kiállításra – eltekintve a korábban bemutatott Munkácsy-tárlatoktól – még soha ilyen sokan nem váltottak belépőjegyet a békéscsabai múzeumban. A felbecsülhetetlen értékű műtárgyakat – a kiállítás bontása után – május 28-án szállította vissza a Munkácsy Mihály Múzeum a kölcsönző intézménynek, így azok visszakerültek a mezőlaborci Andy Warhol Modern Művészeti Múzeum gyűjteményébe.

Forrás: Munkácsy Mihály Múzeum


Kövessen minket Facebookon!

Szóljon hozzá!