A Sclerosis Multiplex világnapját tartják meg Gyulán

Fotó: Körös Hírcentrum

Ma van a Sclerosis Multiplex, röviden az SM világnapja, aminek alkalmából a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány (MSMBA) Gyulán egy rendezvényre várja a látogatókat 29-én és 30-án.

Az SM egy a központi idegrendszert érintő autoimmun betegség. Ennek során a gerincvelő idegsejtjeinek védőburka az úgynevezett velőshüvely megbomlik, aminek a következtében az idegrost rosszul működik és lassabban vagy egyáltalán nem vezeti az ingert.

Ez a fiatalkor leggyakoribb betegsége, amely Magyarországon 8-10 ezer főt, míg a világon körülbelül 2 és félmillió embert érint. Ezerarcú kórnak is nevezik, mert a tünetek annak függvényében jelennek meg, hogy az agyvelőt, vagy a gerincvelőt támadja-e meg. Hogy milyen mértékben, milyen ütemben, és milyen részen károsodik az idegrendszer. Az úgynevezett velőshüvely károsodása egyik napról a másikra képes látáskárosodást, zsibbadást vagy akár járásképtelenséget kiváltani. A betegek egy részét gyors leépülés fenyegeti, míg mások akár évtizedeken át, önállóságukat megőrizve együtt élhetnek az SM-el – fejtette ki Fazekasné Dr. Magda Erzsébet az Alapítvány ügyvezető titkára.

Ennek a neurotikus betegségnek jelenleg nincs ismert gyógymódja, a tünetek lassítására valamint az életfunkciók javítására irányuló kezelések léteznek csak. Fontos felhívni rá a figyelmet és a világnap egy fontos esemény, hiszen a mozgalom éves kampányát szervezik erre a napra. A mostani kampány a betegség láthatatlan tüneteire hívja fel a figyelmet, hogy elhessegessék a tévhiteket és felhívják a figyelmet arra, hogy hogyan lehet az ilyen betegek számára megfelelő segítséget nyújtani.

A rendezvényen az érdeklődők holnap a Harruckern János szakgimnáziumban az érzékenyítő programok segítségével megtapasztalhatják a betegek életérzéseit, a láthatatlan tünetek következményeit. A 11-től kezdődő konferencia során két neurológus főorvos előadását is meghallgathatják, valamint felcsendül az SM himnusza is.

Szilágyi Istvánné Kriszti és Szekeresné Éva a rendezvényen kipróbálható eszközökről mesélt. A két nővér a Békés Megyei SM Centrumban dolgoznak, és az a feladatuk, hogy segítsék a megyében élő betegeket. Megtanítják az öninjekciózást és minden kérdésre válaszolnak, amire csak lehet. A kipróbálható eszközök, az egészséges emberek számára szemléltetik, hogy milyen is ezzel a betegséggel élni. A cipők amiket fel lehetett próbálni különböző súlyúak, homokot raktak bele és felvéve, pár méter után tapasztalható, hogy milyen érzés egy beteg számára a mozgás. A kis táblába apró bábukat kellett behelyezni egy szerelőkesztyű felvételével, ami a kéz mozgásának nehézségét érzékelteti. Továbbá volt egy szemüveg is, amit felpróbálva a kettős és a homályos látást szemléltette.

Szóljon hozzá!

− 4 = 3