Újabb izgalmakkal vár a Kék Lámpások Napja

kéklámpás Fotó: Körös Hírcentrum

Idén június 8-án már hetedik alkalommal szervezik meg Orosházán a Kék Lámpások Napját. A programokról és az esemény előzményeiről Vincze Tiborral, az Őrizd a Lángot Alapítvány elnökével és a rendezvény főszervezőjével, Bajkán György tűzoltó alezredessel, az Orosházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetőjével, valamint Nagy Gyula rendőr őrnaggyal, a Készenléti Rendőrség osztályvezetőjével beszélgetett tudósítónk a Körös Hírcentrum stúdiójában.

Már az elmúlt hat évben is sikeres volt a rendezvény, mind a nézőszám, mind az érdeklődés tekintetében. Az alapítvány annak idején a megelőzés jegyében indította útjára a kék lámpás napot – árulta el Vincze Tibor. Az időpontválasztás sem véletlen, az iskola végére igyekeztek mindig időzíteni. Ugyanis a tapasztalatok szerint a nyári szünetben a diákok nem veszik elég komolyan a balesetmegelőzést. Ezért egy egész napot kapnak arra, hogy megtanulják, például egy konyhai balesetet hogyan tudnak elkerülni vagy éppen megoldani.

hirdetés

A résztvevő szervezetek folyamatosan bővültek az évek során. Az első évben a három alapszervezet (rendőrség, tűzoltóság, mentősök) indította a programot. Azóta csatlakozott a Magyar Vöröskereszt, a Magyar Honvédség, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete és sok más szervezet. Vincze Tibor fontosnak tartotta kiemelni, hogy a fiatalok ezen a rendezvényen nem úgy kapják az információkat, mint az iskolai tanórákon, a balesetvédelmi oktatáson. Itt a gyakorlati bemutatókon van a hangsúly. A gyerekek bátran kérdezhetnek, akár olyan kérdések is elhangoznak itt, amelyeket elsőre butának éreznek.

Fotó: Körös Hírcentrum

Sokan jönnek már azzal a céllal a rendezvényre, hogy később majd a szervezetek egyikénél szeretnének elhelyezkedni. Nyilván a szervezők szerint szintén jó arra is a program, hogy összehozza a fiatalokat az adott szakma szakembereivel. Ilyenkor mindig történik toborzás is természetesen. Volt már rá példa, hogy az érdeklődő fiatal később valóban erre a pályára lépett. Vincze Tibor szerint jó utat választ, aki erre adja a fejét.

Bajkán György felhívta a figyelmet arra, hogy a program nyitánya 10 órakor a már hagyományos felvonulás lesz. A szervezetek járművei a tűzoltóság épületétől indulva egy konvojba rendeződve végigmennek Orosházán és igyekeznek mindenkit a rendezvényre csábítani. Majd már a helyszínen kezdetét veszi egy sorverseny. Regisztráció után a fiatalok egy menetlevelet kapnak és a szervezetek feladatait kell végrehajtsák. A tűzoltók egy füstsátorral készülnek, amelyből a gyerekeknek egy légzőkészülékkel különböző tárgyakat kell kihozni. De sok más elméleti és gyakorlati feladat is vár majd a bátor jelentkezőkre. Emellett egy konyhatűz bemutatóval is igyekeznek kiegészíteni a tűzoltók a balesetvédelmi ismereteket.

A Készenléti Rendőrség talán legjobban várt programeleme a helikopter lesz. Nagy Gyula elárulta, már tavaly is bemutatkozott a jármű, idén viszont az új helyszínen le is tud szállni, az érdeklődők közelebbről is szemügyre vehetik. Továbbá a kutyás és lovas egységek is képviseltetik magukat, igencsak színes programot biztosítva az érdeklődőknek.

A teljes interjút itt meghallgathatják:

 

Szóljon hozzá!

6 + 3 =