Belvízvédelmi készültséget kellett elrendelni a Dél-Alföldön

tisza, belvíz Kiemelt képünk illusztráció! Fotó: Pixabay

Májusban a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területén több mint 121 milliméter csapadék hullott, ami 65,3 milliméterrel haladja meg a sokévi átlagot, ezért hét szakaszon belvízvédelmi készültséget kellett elrendelni – tájékoztatta az igazgatóság csütörtökön az MTI-t.

Elsőfokú a belvízvédelmi készültség a holt-sebes-körösi, a mezőberényi és a dögös-kákafoki, másodfokú pedig a gyomai, a Kettős-Körös jobb parti, a hosszúfoki és az Élővíz-csatornai belvízvédelmi szakaszon – közölték. A belvízmentesítés érdekében több közbenső átemelő – nagyobbrészt automata telep – üzemel. A térség folyóin árhullámok vonulnak le, ennek következtében megszűnt a belvizek gravitációs levezetési lehetősége, ezért az érkező vizeket szivattyúk emelik a folyókba. Ahol szükséges a folyamatos üzem, ott a védekezés másodfokú készültség keretében történik. Szerda délután és este több helyen, rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék hullott. Dévaványa térségében – nem hivatalos mérőállomáson – 80 milliméter feletti csapadékot is mértek. Éjszaka Dévaványa belterületének mentesítése érdekében el kellett indítani a folyáséri szivattyútelepet, Telekgerendáson pedig provizórium, azaz mobilszivattyú telepítése vált szükségessé.

hirdetés

Jelenleg 24 szivattyútelep (ebből négy folyamatosan) üzemel az igazgatóság területén. A kézi vezérlésű szivattyútelepek közül három folyamatosan működik. Május 29-én az átemelt víz mennyisége 1 255 ezer köbméter volt. Április 30. óta 12 821 ezer köbméter vizet emeltek át.

MTI

 

Szóljon hozzá!

93 − 87 =