Így zajlott az SM Világnap Gyulán

Fotó: Körös Hírcentrum

Gyulán a Harruckern János Szakgimnáziumban folytatódott a tegnap kezdődött rendezvény, ami a Sclerosis Multiplex világnapja alkalmából került megrendezésre.

hirdetés

A konferenciát Király Dominik klarinét-játékával nyitották, majd Szilassy Jánosné kerekes székes SM beteg szavalta el Reményik Sándor versét. Szilassy Jánosné 32 évvel ezelőtt betegedett meg. Mikor az édesapja meghalt, lebénult és csak 10 évre rá, egy MR vizsgálat során derült ki, hogy a betegség ami sújtotta a Sclerosis Multiplex. A vers elhangzását követően dr. Kovács József országgyűlési képviselő mondta el köszöntő beszédét. Majd a beteginformációs szakmai előadások következtek, az előadók: dr. Mátyás Klotild neurológus főorvos Egerből, valamint dr. Jobbágy Zita főorvos Kecskemétről.

hirdetés

„Az SM-betegséggel kapcsolatos alapítvány nagyon-nagyon régen, többek között Gyulán indult el. Fiatal orvosként, már akkor is a gyulai kórház dolgozója voltam. Nyomon tudtam követni az SM problémát, 1972-től kezdve napjainkig.” – kezdte dr. Kovács József.

„Amikor először kiálltam egy ilyen rendezvényen, nagyon kevesen foglalkoztak a neurológusok között is ezzel a betegséggel. Guseo főorvos (dr. Guseo András – a szerk.), aki akkor még nagyon fiatal orvos volt, vette a nyakába Székesfehérváron ezt a problémát. Az országot-világot járva próbálta a betegséggel kapcsolatos problémákat orvosolni, kezelni és az érdek-képviseleteket érvényesíteni.”

„Az SM probléma messze túlmutat a szakma problémáján és kérdésén – folytatta az országgyűlési képviselő.  „Nekünk többek között az a feladatunk, hogy a környezeti feltételek mellett a gyógyítási feltételeket is próbáljuk a lehetőségekhez képest mindenki számára biztosítani. 2010 óta vagyok a parlament tagja, ezt megelőzően a megyei kórházban voltam vezető és végül 2014-ben szakítottam meg a kórházzal a működésemet. De mind helyben, mind országosan az alapítvánnyal közösen fáradoztunk azon, hogy segítsünk ezen a nagyon fontos problémakörön, ami a mai napig nincs megoldva.”

A délután folyamán a Gyulai vár előtt további programok várták az érdeklődőket, többek között Kepenyes Pál zenés műsora. Szántai Anita, az MSMBA elnöke köszöntötte az embereket, aki elmondta, hogy az SM Világnapja mellett az Alapítvány fennállásának 20. évfordulóját is ünneplik. Végezetül pedig Nagy Zoltán kerekes székes SM beteg előadásában elhangzott az SM Himnusza is, és ezt követően útjukra engedték a remény léggömbjeit is.

hirdetés

Szóljon hozzá!

− 7 = 3