Megugrott a mumpsz- és kanyaróbetegek száma Angliában

gyerekeket, koronavírus, emlőszűrés, vastagbél, mumpsz Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay

Jelentősen megugrott a mumpsz- és kanyaróbetegek száma Angliában, a szakemberek az immunizálás fontosságára hívják fel a figyelmet – írta a BBC hírportálja.

2019 első három hónapjában 795 mumpszbeteget jegyeztek fel, szemben a tavalyi egész évi 1031 esettel. Mivel a legtöbb megbetegedést egyetemeken észlelték, a szakemberek szerint az egyetemekre érkezett fiatalok érintkezésével magyarázzák az esetek számának növekedését. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a mostani egyetemisták akkor születtek, amikor az 1900-as évek végén, kétezres évek elején magasra hágott az MMR-oltásellenesség.

Ez azután történt, hogy Andrew Wakefield gasztroenterológus 1998-ban egy neves orvostudományi folyóiratban közzétett tanulmányában arról írt, hogy a kanyaró-mumpsz-rózsahimlő (rubeola) elleni MMR oltás autizmust okozhat. Eltanácsolta a szülőket gyermekeik beoltásától. Így az átoltottság abban a korosztályban visszaesett az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Európában is. A tanulmányról később kiderült, hogy szerzője nemcsak tévedett, de meg is hamisította az adatokat.

Azóta számos nagyszabású tanulmány kimutatta, hogy a védőoltások okozhatnak bizonyos mellékhatásokat. De a komoly mellékhatás igen ritka és nincs közük az autizmushoz. A kanyaróbetegek száma is nőtt Angliában, London, Kelet- és Északnyugat-Angliában. Az első negyedévben 231 esetet jegyeztek fel.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) május elején adott ki figyelmeztetést a kanyaró miatt. Ugyanis Európa-szerte több mint 34 ezren fertőződtek meg a betegséggel 2019 első két hónapjában. A védőoltás bevezetése előtt a mumpsz egyike volt a leggyakoribb gyermekkori fertőző betegségnek. A cseppfertőzéssel terjedő betegség igen ragályos, a fertőzésnek kitett fogékony emberek fele megkapja. A betegség tünete a fültő körüli fájdalom és duzzanat, a fültőmirigy és más nyálmirigyek (nyelv alatti mirigyek, állkapocs alatti mirigyek) is megduzzadnak. A beteg fejfájásra, torokfájásra, általános gyengeségre panaszkodik. A mumpsz jóindulatú betegség, általában egy-két hét alatt spontán lezajlik, de lehetnek súlyos szövődményei, mint férfiaknál a heregyulladás, ami nemzőképtelenséghez vezethet – írja az MTI.

 


Kövessen minket Facebookon!

Szóljon hozzá!