Ismét keresik az ország cukormentes tortáját

cukormentes Forrás: Laboratorium.hu

Lezárult a nevezés és megvan az öt döntős torta a Magyarország Cukormentes Tortája 2019. versenyben. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrásziparosok Országos Ipartestülete által meghirdetett megmérettetésre kizárólag hozzáadott cukrot nem tartalmazó tortákkal lehetett nevezni.

hirdetés

Magyarországon legalább másfél millió embert érint a diabétesz, ők nem ehetnek hozzáadott cukorral készült édességeket. A Magyarország Cukormentes Tortája verseny azonban nem csak a cukorbetegeknek kínál alternatívát, hanem azoknak is, akik szeretik az édességet, de fontos számukra, hogy amit esznek, ne cukorral és finomított fehér liszttel készüljön. A program célja még a cukrászok egészségtudatos táplálkozás iránti elkötelezettségének erősítése, valamint új, hozzáadott cukor nélküli receptek és technológiák bevezetése a cukrászatokba.

hirdetés

2012-től minden évben megméretik kreativitásukat és szaktudásukat a versenyben a vállalkozó kedvű cukrászok. Az első években Pataki János, az ipartestület egykori elnöke a kezdeményezés lelkes híveként mentorálta a versenyt. Ez az ő váratlan halála után is tovább fejlődik, és minden évben egyre színvonalasabbá válik.

A versenyen a cél nem csupán modern és egészséges receptek, valamint új technológiák bevezetése a magyar cukrászatokba. Hanem a figyelem felhívása az egészséges életmód fontosságára. 2015-től a verseny nyílt lett: nem csak ipartestületi tagok jelentkezhetnek, hanem bármely cukrászda és vendéglátó egység. Pályázni csak olyan tortával lehetett, amely megfelel a vonatkozó rendeletben szereplő, hozzáadott cukrot nem tartalmazó kategóriának.

A tortákhoz a hozzávalókat minden évben a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által ellenőrzött alapanyaglistájáról választhatják a cukrászok. A győztes tortát a Wessling Hungary Kft. független élelmiszervizsgáló laboratórium is bevizsgálta. Az elmúlt 5 év pedig bizonyította, hogy fehér liszt, hozzáadott cukor, mesterséges adalékanyag és tartósítószer nélkül is lehet mennyei süteményeket készíteni.

Az Almatorta egressel 2012-ben Zila László cukrászmester nevét dicsérte. 2013-ban a Ribizlihabos-almás rétegessel Nándori László tette magasra a mércét a szakmabeliek számára. 2014-ben szintén ő nyerte a versenyt a Csokis kaland kreációval. 2015-ben pedig egy egészen különleges édesség lett a legjobb: a Barackos buboréktorta. A 2016-os év legjobbjának az Áfonya hercegnő tortáját választotta a zsűri. Egy újszerű, üde megjelenésű torta lett a 2017-es verseny legjobbja, mely a Pöttyös Panni fantázia nevet kapta. 2018-ban Nándori László Három kívánság tortája bizonyult a legjobbnak.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány által szervezett verseny győztes cukormentes tortáját minden évben július végén, augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség. Az augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhatja meg először a finomságot, a Magyar Ízek Utcájában. Ezt követően pedig az ország számos cukrászdája árusítja majd – írja honlapján az alapítvány.

Az eddigi győztesek:
  • 2018-ban: Nándori László cukrászmester: Három kívánság/Nándori Cukrászda
  • 2017-ben:Varga Margit: Pöttyös Panni/ Zazzi Cukrászda
  • 2016-ban:Pechtol Zsolt: Áfonya hercegnő tortája/ Tortavár Cukrászda
  • 2015-ben Vaslóczki Orsolya: Barackos buboréktorta/Horváth Cukrászda
  • 2014-ben Nándori László cukrászmester: Csokis kaland/Nándori Cukrászda
  • 2013-ban Nándori László cukrászmester: Ribizlihabos-almás réteges/Nándori Cukrászda
  • 2012-ben Zila László cukrászmester: Almatorta egressel /Zila Cukrászda

 

hirdetés

Szóljon hozzá!

99 − 96 =