Az évfordulók éve ez a népművészeti egyesület számára

népművészeti, Mesterségek Fotó: Békés Megyei Népművészeti Egyesület (archív felvétel)

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület számára különleges év a 2019-es. Több kerek évfordulót is ünnepelnek a tagok és vezetőjük, Pál Miklósné is. Többek között erről, és az elmúlt hónapokról kérdeztük Pál Miklósnét a Körös Hírcentrum stúdiójában.

hirdetés

A tanév végével a szakkörök, tanfolyamok egy része is lezárul, és inkább a rendezvényekre, a táborra kerül át a hangsúly. A nyári táborokat például 30 évvel ezelőtt tartották meg először. Korábban is voltak már, viszont egy kisebb szünet után átkerült Békéscsabára. A Békés Megyei Művelődési Központ működtetésében volt akkor a napközis tábor, ami ideális környezetnek tűnt. Az elsőn 10-15 érdeklődő volt. Akkor még Pál Miklósné főzött a résztvevőkre, és akkor vezették be a már hagyományos kürtőskalácssütést. Évről évre egyre többen voltak, 2019-ben pedig, úgy tűnik, rekordot dönt a létszám. Már most 280-an jelentkeztek, pedig általában a júliusi indulásig szokott összejönni a 250-300 fő. Ez a létszámnövekedés az egyesület elnökét azért tölti el örömmel, mert így egyre többen ismerkednek meg a kultúra ezen ágával. Nem biztos, hogy profi szinten ezt akarják majd később művelni, viszont kapnak egy értékes szabadidős tevékenységet általa.

hirdetés

20 éves lesz idén a Körös-völgyi Sokadalom, a Dél-Alföld népművészetének ünnepe. Annak idején a millennium tiszteletére szervezték meg először, a néptáncszövetséggel, az akkori MMK-val és több más szervezettel közösen. A harmadik évben döntött úgy Gyula város vezetése, hogy átvállalja a szervezést, mert megéri a városnak, hogy megvalósuljon a program. Az élő népművészetet a maga komplexitásában három napon keresztül láthatja a közönség – ezért jó, hogy évről évre létrejöhet a sokadalom. Több szervezet közös munkájának gyümölcse ez, és talán éppen ez az együttműködés tette lehetővé, hogy ilyen sokáig fennmaradhatott.

Nem ilyen nagy évforduló még, de legalább olyan kedves: a Szent-Iván Éji Tűzugrás idén lesz ötödször Békéscsaba főterén. Egy igazi családi rendezvényről van szó, ahol a kicsik, felnőttek, idősek együtt táncolnak, majd együtt ugorják át a tüzet is. Pál Miklósné úgy érzi, talán túl sok programot is igyekeznek belezsúfolni abba a négy órába, amíg tart a program.

Lassan véget ér az iskolai tanév, ami az egyesület életében további változásokat hoz majd. Az elmúlt időszakban történt, hogy az Orosházi út 32. szám alatti ingatlan, amely többféle módon közösségi házként is működött, bezárta kapuit. 25 évig ez az épület adott otthont a kézműves szakiskolának és az egyesületnek is. Nem igazán tudni, hol fog működni tovább a szervezet. Öröm az ürömben, hogy egy nagyobb összeget nyertek még korábban egy Csóri-pályázaton. Ebből nagyon sok tanfolyamot tudtak meghirdetni, összesen 27-et. 22-re jelentkeztek, volt, amelyikre többen is a maximális létszámnál. Tehát nagy volt a meglepetés a szakemberek számára, nem számítottak ekkora érdeklődésre. Színvonalasak voltak a tanfolyamok, le is tették a napokban az utolsó vizsgákat a résztvevők. Ennek és a korábbi szakköröknek köszönhetően közel 400-ra nőtt az egyesület létszáma.

A Pál Miklósnéval készült teljes interjút itt meghallgathatják:

 

hirdetés

Szóljon hozzá!

8 + 1 =