Tájékoztató a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság ár- és belvízvédelmi helyzetéről

tisza, belvíz Kiemelt képünk illusztráció! Fotó: Pixabay

Az elmúlt 24 órában lokálisan jelentős eső hullott a Körösök hegyvidéki vízgyűjtőjében. A Fekete-Körös középső vízgyűjtőjében a lehullott csapadék mennyisége meghaladta a 30 mm-t, de 20 mm fölötti értékeket mértek mind a Fehér-, mind pedig a Sebes-Körös vízgyűjtőjében is. A lehullott csapadékokból származó újabb árhullámok a mederben lévő kisebb árhullámokra halmozódtak, így a Fekete-Körös felső szakaszán Tenkénél II. fokú szintet meghaladó tetőzés alakult ki ma délelőtt. Készültségi szint fölötti vízállás van még a Berettyón Szilágynagyfalunál, a többi román oldali folyószakaszon nincs árvízvédelmi készültség.

A kialakult hidrometeorológiai helyzetben a Fekete-Körösön Antnál – június 2-án napközben – II. fokot meghaladó (II. fok 600 cm) tetőzés várható. A levonuló árhullámok a működési területünkre eső folyók vízállását várhatóan készültségi szint fölé emelik, a Fekete-Körös kivételével II. fokot meghaladó vízállás kialakulása azonban egyetlen folyószakaszon sem valószínű.

hirdetés

A Tisza középső szakasza gyengén árad, I. fokú készültségi szint fölötti vízállás Kisköre alatt tapasztalható. A meteorológiai előrejelzések szerint az elkövetkező napokban további csapadékra lehet számítani, azonban ennek mértéke egyetlen napon sem haladja meg az 5 mm-t. Ennek megfelelően az árhullámok levonulása akadálytalan lesz.

Árvízvédelem

A Fekete-Körösön – az anti vízmérce 506 cm-es vízállása mellett (I. fok 500 cm) – ma 12.00 órától I. fokú készültséget rendeltünk el.

A KÖVIZIG összesen 340 km hosszú védvonalaiból 36 km hosszan tartunk I. fokú készültséget, ezen védelmi szakaszokon a védelmi fokozatnak megfelelően folyik a vízmércék olvasása és a segédőri figyelőszolgálat ellátása.

Belvízvédelem

Igazgatóságunk mind a 10 belvízvédelmi szakaszán készültség van érvényben. Az elmúlt napon 106 fő vett részt a belvízvédekezésben.

I. fokú a belvízvédelmi készültség:

a 12.04. Holt-Sebes-Körösi, 12.09. sz. Mezőberényi és a 12.10. Dögös-Kákafoki belvízvédelmi szakaszokon.

II. fokú a belvízvédelmi készültség:

a 12.01. Réhelyi, a 12.02. Szeghalmi, a 12.03. Gyomai, a 12.05. Kettős-Körös jobb parti, a 12.06. sz. Hosszúfoki, a 12.07. sz. Fehér-Fekete-Körös közi és a 12.08. sz. Élővíz-csatornai belvízvédelmi szakaszokon.

Jelenleg összesen 34 szivattyútelep (ebből 4 folyamatos üzemben) üzemel igazgatóságunk területén. A kézi vezérlésű szivattyútelepek közül 14 folyamatosan (éjjel-nappal) működik. 2019. május 30-án az átemelt víz mennyisége 3 170 ezer m3 volt. A periódus kezdete óta (2019. 04. 30.) összesen 15 991 ezer m3 vizet emeltünk át.

A bel- és külterületek belvíz-mentesítése érdekében több közbenső átemelő – nagyobbrészt automata telep – üzemel. Folyóinkon árhullámok vonulnak le, ennek következtében megszűnt a belvizek folyókba történő gravitációs levezetési lehetősége, ezért az érkező vizeket a szivattyútelepek emelik a folyókba. Ahol szükséges a 24 órás folyamatos üzem, ott a védekezés II. fokú készültség keretében történik. Az őrjárások területén az őrszolgálat kezeli a vízkormányzó műtárgyakat, olvassa a vízmércéket, gondoskodik a vízfolyás-gátló akadályok eltávolításáról. A szivattyútelepi gépészek biztosítják a szivattyútelepek igény szerinti üzemeltetését.

 

Szóljon hozzá!

+ 9 = 16