Verebes György alkotásaiból nyílt új tárlat a Tégla Teremben

verebes Fotó: Körös Hírcentrum

Május 30-án Imago Hominis címmel új kiállítás nyílt a Munkácsy Mihály Múzeum Tégla Termében Verebes György Munkácsy-díjas festőművész alkotásaiból.

Ván Hajnalka, a múzeum művészettörténésze és a tárlat koordinátora megosztotta, hogy Verebes György jelenleg a Szolnoki Művésztelep művészeti vezetője. A múzeumnak korábban is volt már kapcsolata a szolnoki kulturális intézményekkel. Például tavaly nyáron nyílt meg a szolnoki Damjanich János Múzeum Szolnoki Galériájában a szomszédolások sorozat részeként a Békéscsaba művészetét felvonultató, CsabArt – Békéscsaba művészetének progresszív irányai és eredményei című kiállítás.

hirdetés

Verebes György 2003 óta vezeti a Szolnoki Művésztelepet. 2017-ben a kolóniát Magyar Örökség díjjal is kitüntették. A művész emellett rendszeres résztvevője hazai és külföldi művésztelepeknek is. 2013-ban a Magyar Festészet Napja Alapítvány kuratóriumi tagjává választották, 2017 óta az Alapítvány elnöke.

Békéscsabán is azért járt évekkel ezelőtt, hogy bemutassa a művésztelep alkotóit, akkor kezdődött a kapcsolata a Munkácsy Múzeummal. A Komolyan lazulós programsorozat egyik vendége is volt korábban. Ezúttal egy festményválogatást hozott a megyeszékhelyre. Ván Hajnalka elmondása alapján az alkotó stílusa első ránézésre klasszikus, szinte már a barokk kort idéző. Viszont mégsem figurális a festészete, éppen ezért kortárs is. Filozófia húzódik a képek mögött. Jelenleg a felnagyított testrészek ábrázolása foglalkoztatja talán leginkább Verebes Györgyöt. A művész a kiállításmegnyitó másnapján szakmai tárlatvezetést is tartott a múzeum munkatársainak.

A kiállítást augusztus közepéig tekinthetik meg az érdeklődők.

 

 

Szóljon hozzá!

69 + = 75