Lázár János felel a geszti Tisza-kastély felújításáért

tisza Forrás: Wikimedia Commons

Nemzeti emlékhely és a református egyház egyik központja lesz majd a tervek szerint a geszti Tisza-kastély. A következő két évben teljes körű felújítás valósul majd meg az épületen és a parkban is. A részletekről közösségi oldalán számolt be Lázár János kormánybiztos.

Egy május 2-án megjelent kormányhatározat értelmében kibővült Lázár János kormánybiztosi kinevezése. A mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálása mellett a kormány rábízta a geszti Tisza-kastély, valamint a hozzá tartozó melléképületek, volt istálló és inaslak, Tisza-kripta, új szálláshely épületegyüttes, valamint a történeti kastélypark felújítási munkálatainak koordinálását és végrehajtását – olvasható a Magyar Közlönyben.

hirdetés

Lázár János a közelmúltban osztott meg egy videót közösségi oldalán a felújítással kapcsolatban. Ebben elárulta, azért fontos a projekt megvalósítása, mert Tisza Kálmán hozta létre annak idején a polgári Magyarországot a 19. század második felében. Tisza István pedig az az államférfi, akit a mai magyarok is tiszteletre méltónak tartanak. A kastélyt a református egyházra bízta az állam tavaly áprilisban. Ugyanis a Tisza-család mindkét tagja sokat tett a maga idejében a református közösségért.

Egy korábbi videóban arról számolt be, hogy a tervek szerint kulcsrakész állapotban kell majd átadják a kastélyt a reformátusoknak. A kormány szándéka az, hogy az egész épületet és a hozzá tartozó telket a református egyház tulajdonába és kezelésébe adja a felújítást követően. Egy olyan épületkomplexumot szeretnének létrehozni, amely egyszerre lesz nemzeti emlékhely és szolgálja majd a református egyház céljait is. Lelkigyakorlatok, továbbképzések helyszíneként, vagy éppen az egyház egyik központjaként is funkcionálhat majd a kastély. Két év alatt szeretnék a romokból Magyarország egyik legfontosabb nemzeti emlékhelyét létrehozni.