Embercsempészés miatt tartóztattak le egy portugál férfit

sikkasztás, embercsempészés, szociális Fotó: Pixabay

A Békés Megyei Főügyészség vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt kezdeményezte a 37 éves Németországban élő, portugál állampolgárságú férfi letartóztatását. A férfi csütörtök este négy bangladesi állampolgárnak nyújtott segítséget, akik a román-magyar határt Lőkösházánál engedély és okmányok nélkül lépték át. 

hirdetés

A rendelkezésre álló adatok alapján megállapítható, hogy az indiai születésű, portugál állampolgárságú gyanúsított 2019. május 30. napját megelőzően migráns személyek szállítása céljából Ausztriában bérelt egy osztrák honosságú személygépkocsit és azzal Magyarországra jött. A gyanúsított 2019. május 30-án az esti órákban Lőkösháza külterületére, az Elekre vezető 4444 számú műútra ment. 18 óra 30 perc körüli időpontban a brédai bekötőútnál felvett a gépjárműbe 4 fő bangladesi férfit.

hirdetés

Az utasok a román-magyar államhatárt engedély nélkül és nem megengedett módon, a jogszabályi rendelkezések megszegésével, a zöldhatáron keresztül Lőkösháza térségében lépték át. Miután a külföldi állampolgárok a gépjárműbe beszálltak, az embercsempészés gyanúsítottja a személyautóval Elek irányába indult. A bangladesi állampolgárokat valószínűleg Nyugat-Európába, Franciaországba akarta szállítani. Azonban a Lőkösháza Határrendészeti Kirendeltség járőrei elfogták őket.

A kényszerintézkedés kezdeményezésére egyrészt a szökés, elrejtőzés veszélye miatt került sor. Másrészt, mert megalapozottan tartani lehet attól, hogy a gyanúsított szabadlábra kerülése esetén a még ki nem hallgatott tanúk, bűntársak befolyásolásával, megfélemlítésével, vagy a még fel nem lelt tárgyi bizonyítási eszközök elrejtésével, megsemmisítésével a bizonyítás eredményét veszélyeztetné.

A Békéscsabai Járásbíróság nyomozási bírója vasárnap 1 hónapra elrendelte a gyanúsított letartóztatását.

 

hirdetés

Szóljon hozzá!

40 − = 30