Kihirdették a Central European Beer Awards – 2019 díjazottjait

central Fotó: Körös Hírcentrum

Idén már második alkalommal rendezik meg Gyulán a Kézműves Sörfesztivált. A rendezvény egyik kiemelt programja a Central European Beer Awards – 2019 nemzetközi sörverseny, amelyre május közepéig nevezhettek a házi sörfőzők és a kisüzemi sörfőzdék. A díjátadóra a fesztivál szombati napján került sor.

Bora Imre, a fesztivál igazgatója beszédében megosztotta, hogy annak idején, amikor létrehozták ezt a versenyt, az volt a céljuk, hogy az ide nevező és ellátogató kisüzemi sörfőzdék kapjanak egy jó marketing lehetőséget. Kaphassanak díjakat, ismerjék el őket, amit aztán lehet a nagyközönség felé is kommunikálni.

Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere kiemelte, ez a fesztivál több, mint programok halmaza. Van mögötte egy nagyon komoly szakmai munka. Idén 210 sörminta érkezett a versenyre. Nemzetközi volt a mezőny, ez tovább emeli az átadott díjak rangját.

Domján István, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend Sör készítő tagozatának vezetője és a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének alapító tagja elárulta, mindig örömmel érkeznek Gyulára. A lovagrendről megosztotta, hogy 2007-ben alakultak. Ez az egyetlen lovagrend, amelynek tagjait a Parlamentben, a Szent Korona előtt avatták lovaggá. A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete annak idején 18 fővel alakult meg. Mára több mint 100 tagja van.

Kovács László, a sörverseny igazgatója szintén örömét fejezte ki, hogy annak idején megszülethetett ez a megmérettetés. Ezen a közép-európai régió legjobbjai találkozhatnak, mérkőzhetnek meg. Viszont hosszú távon remélik, hogy idővel Európa teljes egésze részt kíván majd venni a versenyen.

A Central European Beer Awards – 2019 Sörverseny fővédnöke Jakab István, a Magyar Országgyűlés alelnöke volt. Kiemelte, hogy azért vállalta el ezt a feladatot, mert hiszi, hogy a minőség a legfontosabb – az élet minden területén. Bora Imre megálmodta a fesztivált, Kovács László pedig a sörversenyt. A nyertes pedig egyértelműen a közönség, akik a legjobb italokat kóstolhatják meg. Ezekkel a szavakkal nyitotta meg Jakab István a díjátadót.

Először a házi sörfőzők vehették át a bronz, az ezüst és az arany minősítéseket. Utánuk pedig a kisüzemi sörminták kerültek sorra. Az első kategória Grand Champion díját tavalyhoz hasonlóan Bába Ákos vehette át Fekete Szakáll nevű Russian Imperial fekete házi sörével. A kisüzemi kategória fődíját a lengyel Spółdzielnia Socjalna “DALBA” Gordyjskie söre nyerte el.