Kevés vásárló érti az élelmiszerek címkéjére írtakat

tavaszi, élelmiszer, fogyasztói, szavatosság, élelmiszerek, élelmiszerbank, élelmiszerpazarlás Fotó: Pixabay

Az élelmiszerek címkéjét saját bevallása szerint a vásárlók közel fele megnézi. De alig egytizedük érti teljes mértékben az ott feltüntetett információkat – derült ki a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének (FÉSZ) friss kutatásából.

Az online megkérdezéssel májusban készített, a 15 év feletti nőkre reprezentatív kutatás szerint 91 százalékban a nők intézik a családi nagybevásárlásokat. Egyedül vagy megosztva. A vásárlók 86 százaléka nézi meg a termék szavatosságát, 63 százalékuk számára az ár is előkelő helyen áll. A címkék információtartalmában a megkérdezettek alig fele bízik meg. Mindössze 9 százalékuk érzi úgy, hogy az élelmiszerek címkéi teljes mértékben megbízható információkat nyújtanak, az inkább bizalommal lévők aránya is csak további 32 százalékra tehető.

A felmérés szerint a megkérdezettek 75 százaléka az egészséges, 54 százaléka a megfizethető élelmiszereket részesíti előnyben, a jó minőséget a megkérdezettek 38 százaléka várja el, illetve engedheti meg magának. A megkérdezett nők 77 százaléka vásárol szupermarketekben, míg 48 százalékuk megfordul hipermarketekben is. Zöldségért a zöldségeshez 42 százalékuk jár, húsért a henteshez 34 százalékuk, míg mindezekért piacra a nők harmada megy rendszeresen. A kutatásból az is kiderült, hogy a dietetikus a legnépszerűbb tanácsadó, minden második ember ad a véleményére. A válaszadók 38 százaléka hallgat családtagjai, 24 százaléka pedig tapasztalataira is, ha élelmiszerügyben keres tanácsot – írja az MTI.

Szóljon hozzá!