Meddig tart a forró nyári idő?

Fotó: Pixabay

Hűvös és csapadékos májuson vagyunk túl, így sokak örömére a június meghozta az igazi forró, nyári időt. Napról napra melegebb lesz, pár napon belül 35 fokig is melegedhet a levegő. A nagy meleg ugyanakkor jobban megviseli az emberi szervezetet.

hirdetés

A mostani forró időszakot egy Nyugat-Európában örvénylő ciklonrendszernek köszönhetjük, mely az óra járásával ellentétes irányú forgása miatt a tőle keletre eső területeken, így Magyarországon is déli áramlást hoz, afrikai eredetű forró levegővel elárasztva a térséget.

hirdetés

A ciklon várhatóan csak a hétvégén hagyja el a térséget, így az összeurópai helyzetkép leghamarabb ekkor változhat majd. Ilyen nagy időtávon ugyanakkor a lehűlés napra pontosan még nem becsülhető meg, a legjobb prognózisok a valószínűségi előrejelzések alapján készíthetők. A világelső ECMWF modell hétfő reggeli adatokból készült előrejelzése leghamarabb vasárnap-hétfő környékére becsli az enyhülést.

Ennek a bizonytalansága ugyanakkor nagy, így elképzelhető, hogy a frissebb adatokból számolt prognózisok pár nappal kitolják majd a kánikulai időszakot. A forróság jó oldala, hogy a hétvégén még kiváló strandidő várható – írja az Időkép.

Kapcsolódó tartalom:

hirdetés

Szóljon hozzá!

− 2 = 8